Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Terreuraanhoudingen hebben verband met 'Hofstadgroep'

11 nov 04

De arrestatie van zeven terreurverdachten woensdag heeft verband met het onderzoek naar de zogenoemde Hofstadgroep, waar de 18-jarige Samir A. volgens justitie deel van uitmaakt.

De man die vastzit voor de moord op Theo van Gogh, Mohammed B., had ook contacten met de verdachten uit deze groep. Hij was en is overigens geen verdachte voor het voorbereiden van terroristische aanslagen in Nederland, zoals de vermeende leden van de Hofstadgroep.

De politie hield de zeven aan bij politieacties in Den Haag, Amsterdam en Amersfoort. Onder hen was ook Jason W., bevestigde zijn advocaat W. Ausma donderdag. W. is een van de verdachten in het onderzoek naar de groep rond Samir A. en werd daarvoor vorig jaar oktober kort in voorarrest gehouden.

De aanhoudingen van woensdag zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) gedaan in het kader van het onderzoek dat zich richt op een netwerk van radicale moslims. Die arrestaties hebben allemaal met elkaar te maken, zegt justitie. Op het verband met de groep van Samir A. wil een woordvoerder van het landelijk parket van het OM nog niet ingaan.

De meeste commotie rond de aanhoudingen van woensdag ontstond in Den Haag, waar een deel van de wijk Laakkwartier hermetisch werd afgesloten door enkele honderden agenten. Dat gebeurde omdat terreurverdachten zich daar tegen hun arrestatie hadden verzet met explosieven. Hierbij raakten drie leden van het arrestatieteam gewond.

De inlichtingen- en opsporingsdiensten onderzoeken momenteel ook de rol van de Syriër A.I., alias A.K. in de huidige terreurontwikkelingen in Nederland. Gekeken wordt onder meer naar zijn eventuele rol bij het netwerk van Samir A. en de moord op Theo van Gogh.

I. was eveneens een van de vier verdachten die op 17 oktober vorig jaar met Samir A. en zijn vermoedelijke handlangers werd opgepakt voor voorbereidingen van aanslagen in Nederland. Hij werd uiteindelijk net als de anderen na ruim anderhalve week weer vrijgelaten, wegens gebrek aan bewijs.

Het onderzoek naar de vijf terrorismeverdachten die vorig jaar werden opgepakt, gaat nog steeds door. Uit informatie rond dit onderzoek blijkt dat I. een stuk ouder is dan de andere verdachten. Vermoed wordt dat hij voor verscheidene jonge moslimextremisten die in de onderzoeken naar de dood van Van Gogh en andere (terrorisme)onderzoeken rond Samir A. naar voren komen, een rol als ronselaar heeft vervuld.

De vermeende jonge moslimextremisten zouden hem als een soort leraar zien. Er was onderling contact tussen Mohammed B. en deze vijf. De betrokkenen zijn in het verleden ook allemaal in de woning van B. in de Marianne Philipsstraat in Amsterdam gesignaleerd.

De ministers Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken hebben na de arrestaties in oktober vorig jaar aan de Tweede Kamer gemeld dat twee van deze verdachten, (Samir A. en verdachte Jason W., red.), in Pakistan waren geweest. "Vast staat dat een van hen daar in een trainingskamp verbleef", stelden de bewindslieden.

Verder is ook gebleken, zo schreven Donner en Remkes aan de Tweede Kamer, dat de groep van Samir A. in verband met een voorgenomen actie contact had met iemand uit Spanje. Volgens de Spaanse inlichtingendienst was deze persoon een man die in Marokko werd gezocht in verband met betrokkenheid bij de bloedige aanslagen in Casablanca op 16 mei 2003.

De politie arresteerde Samir A. op 30 juni van dit jaar opnieuw. Hij wordt in dit geval zelfs vervolgd voor het voorbereiden van terroristische aanslagen in Nederland. Doelen zouden onder meer de Tweede Kamer, de kerncentrale in Borssele, de luchthaven Schiphol, het ministerie van Defensie en het gebouw van de AIVD zijn geweest. Bij huiszoekingen in zijn woning vond de politie onder meer plattegronden van deze locaties, voorzien van aantekeningen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief