Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Palestijnse strijders vallen nederzetting aan

11 nov 04

Palestijnse strijders hebben donderdag een joodse nederzetting op de Gazastrook aangevallen. Twee Palestijnen zijn door Israëlische militairen doodgeschoten, aldus een ziekenhuiswoordvoerder.

De aanval was gericht tegen de zwaarbeveiligde nederzetting Netzarim. Netzarim ligt midden in de Gazastrook en is regelmatig doelwit van Palestijnse terreuracties. De militanten schoten op de nederzetting en lieten een bom ontploffen. Ze probeerden ook met een raketwerper te schieten.

Volgens het Israëlische leger zijn vijf Palestijnen gewond geraakt bij de actie. De aanval kwam kort nadat het nieuws over de dood van Arafat de Gazastrook had bereikt. Palestijnse militanten hebben gezworen wraak te nemen op Israël voor de dood van Arafat. Volgens hen is de Palestijnse leider slachtoffer geworden van een "zionistisch moordcomplot".

Een 22-jarige Palestijn is donderdag in een dorp ten noorden van Hebron door Israëlische veiligheidstroepen doodgeschoten toen zij het vuur openden op stenengooiende jongeren. Een andere Palestijn kwam om het leven bij een Israëlische inval in een woonwijk in het zuiden van Gazastad, melden medische bronnen.

Veiligheidsmaatregelen
Israël heeft extra veiligheidsmaatregelen getroffen na de dood van de Palestijnse leider Yasser Arafat donderdag. Het Israëlische leger heeft versterkingen naar joodse nederzettingen en dorpen op de Westelijke Jordaanoever gestuurd uit angst voor wraakacties van Palestijnse extremisten, aldus de Israëlische legerradio donderdag.

De gewapende militanten van de Al-Aqsa-Martelaren Brigades en de Fatah-Beweging hebben gezworen de dood van Arafat te wreken op Israël. Volgens hen is Arafat het slachtoffer geworden van een "zionistische moordaanslag". De Israëlische militairen zijn uitgerust met apparatuur om opstanden neer te slaan.

De Israëlische politie heeft extra manschappen naar Oost-Jeruzalem gestuurd om een eventuele geweldsuitbraak tijdig de kop in te drukken. Ook zijn er extra agenten ingezet aan de 'groene lijn' die langs het grensgebied met de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook loopt.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief