Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Donner: meer bevoegdheden tegen terrorisme

11 nov 04

Minister Donner van Justitie maakt het opsporingsambtenaren gemakkelijker om op te treden tegen terrorisme. Hij heeft donderdag bekendgemaakt dat agenten voortaan sneller mogen infiltreren, observeren en telefoons afluisteren.

De opsporingsdiensten kunnen de bijzondere bevoegdheden toepassen als er aanwijzingen zijn dat terroristische acties worden voorbereid. Tot nu toe moest er een redelijk vermoeden zijn dat een strafbaar feit werd gepleegd. Donner heeft de verruiming van de bevoegheden in september al aangekondigd. De Officier van Justitie moet toestemming geven voor gebruik van de bevoegdheden.

De Officier van Justitie mag van Donner voortaan verdachte personen preventief laten fouilleren of voertuigen onderzoeken. Als gevaar dreigt in zogenoemde veiligheidsrisicogebieden zoals luchthavens, industriegebieden, stations en overheidsgebouwen mag de politie zonder toestemming van de officier preventief fouilleren en auto's onderzoeken.

Donner verruimt ook de mogelijkheden om informatie te verzamelen over mensen die mogelijk een aanslag voorbereiden. Agenten mogen eerder namen, bankrekeningnummers en andere schriftelijke informatie over verdachten opvragen. De officier moet hierbij echter eerst toestemming vragen aan de rechter-commissaris.

Tenslotte kunnen verdachten eerder achter slot en grendel worden gezet als er een redelijk vermoeden van schuld is. Donner wil hiermee voorkomen dat een verdachte niet kan worden opgepakt omdat er aan het begin van een onderzoek nog te weinig bewijs is. De betrokken persoon zou dan alsnog de kans hebben om slachtoffers te maken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief