Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Honderden doden bij strijd Fallujah

12 nov 04

Het offensief van het Amerikaanse en Iraakse volk tegen opstandelingen in Fallujah heeft tot nu toe honderden leven geëist. Volgens de Amerikaanse luitenant-generaal Thomas Sattler zijn 22 Amerikanen, vijf Iraakse militairen en ruim 600 opstandelingen en burgers gedood in de Iraakse stad.

De Amerikanen dringen steeds dieper het bolwerk van opstandelingen binnen en zouden inmiddels zo'n 80 procent van de stad in handen hebben. De Amerikaanse president Bush zei op een persconferentie dat de operatie volgens plan verloopt.

Bij het doorzoeken van veroverde huizen hebben de Amerikanen een ondergrondse gevangenis gevonden. Daar werden 4 gevangenen gevonden, van wie 2 inmiddels waren overleden. De 2 anderen zeiden dat ze zes dagen niet hadden gegeten.

Een legerhelikopter van de VS is bij het offensief door de rebellen neergehaald. Daarbij zijn drie bemanningsleden gewond geraakt, zegt het Amerikaanse leger. Het was de derde helikopter die in 24 uur werd neergehaald.

De opstandelingen voeren elders in Irak de druk op. In de grote Noord-Iraakse stad Mosul hebben de Iraakse en Amerikaanse troepen de grote moeite om de stad onder controle te houden. Opstandelingen hebben de lokale politiechef vermoord.

Op donderdag waren er ook al gevechten in Mosul en in andere Noord-Iraakse steden. De centrale overheid heeft versterkingen naar Noord-Irak gestuurd.

(Bron: Nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief