Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Palestijnse verkiezingen in januari

13 nov 04

De Palestijnse bevolking zal nog voor 9 januari een opvolger voor Yasser Arafat kiezen. In het parlement waren stemmen opgegaan om die door het parlement te laten benoemen, maar de nieuwe leiders houden eraan vast dat er presidentsverkiezingen komen.

Na de dood van Arafat is Mahmoud Abbas tot leider van de PLO benoemd, en werd parlementsvoorzitter Fattouh interim-president, met de taak binnen zestig dagen verkiezingen uit te schrijven.

Marwan Barghouthi, een van de populairste Palestijnse leiders, is van plan zich kandidaat te stellen voor de verkiezingen. Dat heeft een van zijn medewerkers vandaag laten weten. De militante Barghouthi zit in een Israëlische gevangenis een levenslange straf uit omdat hij het brein zou zijn achter aanslagen tegen Israëliërs.

De Palestijnse Autoriteit heeft tot dusver altijd gezegd dat verkiezingen onmogelijk zijn zolang de Palestijnen niet vrij kunnen reizen. Op dit moment is dat door de talloze Israëlische blokkades vrijwel onmogelijk. Mohammed Dahlan, een andere kandidaat voor de opvolging van Arafat, deed vandaag een oproep aan de internationale gemeenschap om er alles aan te doen om vrije en eerlijke verkiezingen mogelijk te maken.

Waarnemers wijzen erop dat alleen een Palestijnse leider die een mandaat heeft van het Palestijnse volk, initiatieven kan nemen om het vredesproces nieuw leven in te blazen.

(Bron: Nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief