Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Brand in moskee in Limburgse Helden

13 nov 04

In een houten moskee in Helden in Limburg heeft vanochtend vroeg brand gewoed. Volgens de politie is niemand gewond geraakt. Gelovigen ontdekten de brand toen zij om 05.45 uur bij de moskee aankwamen voor het ochtendgebed. Over de oorzaak van de brand en de schade is nog niets bekend. De brandweer heeft het vuur gedoofd. Volgens burgemeester Kleijngeld van Helden moet het gebouw als verloren worden beschouwd.

Vice-voorzitter Yahia van de Stichting Islamistische Moskee Helden gaat ervan uit dat de brand is aangestoken door jongeren. Volgens hem zijn er in Helden al langer spanningen tussen allochtone en autochtone jongeren.In Helden wordt een groep van twintig jongeren met rechtse sympathieën al een tijd in de gaten gehouden. Het is nog onduidelijk of zij iets te maken hebben met de brand.

Yahia noemde het "verschrikkelijk" dat de moskee juist nu door brand is getroffen. Vandaag begint voor de meeste moslims het driedaagse suikerfeest, dat de islamitische vastenmaand ramadan afsluit. Volgens Yahia werd de moskee niet bewaakt. Dat was wel het geval bij de moskee in Venray, waar de politie in de nacht van woensdag op donderdag wist te voorkomen dat de moskee in brand werd gestoken. In verband daarmee zijn drie verdachten opgepakt.

De gemeenten Helden heeft een tijdelijk onderkomen geregeld voor de moslimgemeenschap. Er wordt zo snel mogelijk bekeken waar een nieuwe moskee gebouwd kan worden. Sinds de moord op cineast Theo van Gogh op 2 november zijn er ruim 20 pogingen tot brandstichting geweest op zowel moskeeën als kerken.

(Bron: Nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief