Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Al-Zarqawi ontsnapt uit Fallujah

13 nov 04

De Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi is ontsnapt uit Fallujah. Dat heeft de Iraakse veiligheidsadviseur Qassam Dawoud verklaard. Hij zei verder dat de grote militaire operatie op zijn eind loopt.

De operatie om Fallujah te zuiveren van opstandelingen heeft een week geduurd. Het Iraakse leger en de Amerikanen trokken daarbij van straat tot straat in een speurtocht naar de rebellen. Ze werden ondersteund door gevechtshelikopters. Volgens Dawoud zijn er duizend rebellen omgekomen, meest aanhangers van Saddam Hussein of al-Zarqawi.

Circa 200 rebellen zijn gearresteerd. Al-Zarqawi en ook de lolake leider al-Janabi zaten daar niet bij. Al-Zarqawi wordt door de Amerikanen en de Iraakse interim-regering verantwoordelijk gehouden voor het geweld en aanslagen in een groot aantal steden. Al-Janabi leidde de rebellen in de opstandige stad.

De gevechten gaan overigens nog door op enkele plaatsen in de wijk Queens. Daar zouden zich veel opstandelingen hebben schuilgehouden. De Amerikanen verwachten dat daar de situatie binnen 72 uur onder controle zal zijn.

De gewonden zijn van Fallujah overgebracht naar ziekenhuizen in Bagdad. Het ziekenhuis in Fallujah gaat pas over enkele dagen weer open. Het eerste hulpkonvooi is inmiddels in Fallujah gearriveerd. Tijdens het offensief zijn duizenden mensen van stad ontvlucht.

Elders in Irak gaan de militaire operaties wel door. Zo stuurt het Iraakse leger extra troepen naar Mosul. De Amerikanen verplaatsen een bataljon van Fallujah naar Mosul. Daar zou een deel van de in Fallujah ontsnapte rebellen zijn neergestreken. De politie en het leger hebben zich volgens inwoners sinds deze week niet meer laten zien in de straten van de twee miljoen inwoners tellende stad in het noorden.

De militaire operaties vonden plaats in de aanloop naar de verkiezingen van eind januari. De Iraakse interim-premier Allawi heeft voorafgaand aan het offensief verklaard dat het land veilig moet zijn tijdens de stembusgang.

(Bron: Nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief