Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Weer zware aanval in Fallujah

15 nov 04

De Amerikaanse luchtmacht en grondtroepen hebben maandag een zware aanval ingezet op de laatste verzetshaarden van opstandelingen in Fallujah. Dat meldde een journalist van het Britse persbureau Reuters vanuit de Iraakse stad.

De Iraakse stad is na een week strijd grotendeels in handen van Amerikaanse en Iraakse militairen, maar de Amerikanen hebben zondag aangegeven nog enkele dagen nodig te hebben om het verzet definitief te breken. In totaal doen ruim 10.000 Amerikaanse militairen en 2000 Iraakse soldaten mee aan de strijd tegen de opstandelingen in Fallujah. De Amerikanen namen ongeveer vijfhonderd rebellen gevangen.

Het verzet in het Iraakse Fallujah blijkt hardnekkiger dan verwacht. De Amerikaanse en Iraakse strijdkrachten slaagden er afgelopen weekeinde niet in alle opstandelingen uit de stad te verdrijven. Een Amerikaanse legerwoordvoerder zei zondag dat de Amerikaanse en Iraakse militairen nog vier tot vijf dagen nodig hebben om Fallujah volledig in handen te krijgen.

De strijd is nog niet voorbij, erkende ook de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld. Amerikaanse militairen hebben de stad weliswaar grotendeels in handen, maar er zijn nog steeds verzetshaarden en gebieden waarin het moeilijk opereren is, aldus Rumsfeld. "Het is nog niet voorbij, dat is zeker", zei de bewindsman. Het verzet lijkt vooral sterk in het zuiden van Fallujah. Hier zouden vooral Syrische en Tsjetsjeense strijders willen vechten "tot de dood erop volgt".

Het Amerikaans-Iraakse offensief in de Iraakse verzetshaard Fallujah heeft tot nu toe aan 38 Amerikaanse soldaten het leven gekost. Drie van hen stierven buiten de strijd. De strijdkrachten meldden niets over mogelijke slachtoffers onder de burgerbevolking. Volgens inwoners zijn er veel doden gevallen, maar Washington gaat ervan uit dat velen de stad al voor het offensief hadden verlaten.

De Rode Halve Maan, de zusterorganisatie van het Rode Kruis, kreeg nog geen toestemming om met hulpgoederen Fallujah binnen te gaan. Volgens een woordvoerder proberen de burgers in "catastrofale omstandigheden" te overleven. Er is dringend behoefte aan schoon water en voedsel.

Een van de belangrijkste leiders van het verzet en de meestgezochte man van Irak, de Jordaniër al-Zarqawi, lijkt uit de stad te zijn ontkomen. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor veel aanslagen, ontvoeringen en onthoofdingen. Onlangs bevestigde hij zijn verbond met al-Qaeda, het netwerk van Osama bin Laden. Op zijn hoofd staat een beloning van 25 miljoen dollar.

De slag om Fallujah was bedoeld om verkiezingen in januari mogelijk te maken, maar door het offensief zijn ongeregeldheden in andere Iraakse steden, zoals Mosul, juist toegenomen. De Amerikaanse president Bush waarschuwde zaterdag voor een escalatie van het geweld: "De wanhoop van de moordenaars zal groeien".

(Bron: ANP/AFP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief