Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jaarlijks 80.000 kinderen mishandeld

15 nov 04

In Nederland worden naar schatting jaarlijks 80.000 kinderen mishandeld. Het gaat niet alleen om een pedagogische tik, maar om systematische mishandeling over een langere tijd. Elke week sterft een kind door kindermishandeling. Om daar aandacht voor te vragen hebben de publieke omroepen de komende week uitgeroepen tot de week van de kindermishandeling.

Vanaf zondag 14 november 2004 zenden de omroepen programma's uit op radio en televisie waarin zij dit Geheim Geweld van diverse kanten belichten. Het gaat om de wetgeving die in Nederland nog ontbreekt.

Mishandeling is volgens het wetboek van strafrecht al verboden. Maar minister Donner (CDA) wilde vorig jaar nog geen verbod van het slaan van kinderen in het burgerlijk wetboek opnemen.

Begin dit jaar ging hij echter overstag. Donner was bereid het burgerlijk wetboek aan te passen. Hij hoopt hiermee de kans van slagen van rechtszaken om kinderen uit de ouderlijke macht te ontzetten te verbeteren. Bovendien moet de norm zijn dat slaan niet hoort. Staatssecretaris Ross-van Dorp (Jeugdzorg) hoopt dat de wet volgend jaar al aangepast is, zei ze zondag in het programma Buitenhof.

Daarnaast werkt ze aan betere samenwerking van hulpverleners en een meldcode voor artsen. De staatssecretaris hoopt volgend jaar een onderzoek te krijgen van de Rijksuniversiteit in Leiden en de Vrije Universiteit in Amsterdam, waarin betrouwbaardere cijfers over kindermishandeling naar boven komen dan de huidige schattingen. Mocht uit dat onderzoek blijken dat een meldcode niet afdoende is, wil ze kijken naar een meldplicht voor artsen.

In de week van de kindermishandeling komen ook andere aspecten komen aan bod, zoals de gevolgen van echtscheiding en persoonlijke verhalen van slachtoffers. Zo vertellen bekende Nederlanders over hun eigen ervaringen met geweld, seksueel misbruik of andere vormen van kindermishandeling.

Geheim Geweld is een initiatief van programmamakers Har Tortike en Carla Boos. Zij zijn naast hun televisiewerk actief in de jeugdhulpverlening en zeggen voortdurend geconfronteerd te worden met onwetendheid over de ernst van het probleem. Met de week van de kindermishandeling willen ze Nederland wakker schudden.

Bekijk hier de uitslag van de enquête (Flash).
Lees hier het hele onderzoek (Word).

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief