Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De Vries waarschuwt voor aanhoudende terreurdreiging

15 nov 04

De Europese terreurbestrijder Gijs de Vries heeft maandag in Madrid verklaard dat de "terreurdreiging voortduurt, ernstig is en dat geen enkel land er immuun voor is". De Nederlander verscheen voor de Spaanse commissie die de handelwijze onderzoekt van Spaanse politici en autoriteiten na de aanslagen van 11 maart in Madrid, die 191 levens eisten.

De Spaanse commissie achtte de getuigenis van De Vries relevant met het oog op toekomstige maatregelen tegen terrorisme. Volgens het Spaanse persbureau Europapress wilde De Vries niet zijn mening geven over de mogelijke oorzaken van de aanslagen in Madrid. Hij zei dat die acties plaatshadden op een moment dat hij nog niet tot Europees coördinator terreurbestrijding was benoemd. Die benoeming had eind maart plaats.

De Vries zei voor de commissie dat hij niet over informatie beschikt over mogelijke banden tussen radicale moslims en de Baskische terreurbeweging ETA. De toenmalige centrumrechtse premier van Spanje, José Mar¡a Aznar, legde direct na de aanslagen de verantwoordelijkheid nadrukkelijk bij de ETA, alhoewel snel duidelijk werd dat er radicale moslims achter zaten.

Drie dagen na de aanslagen streefde de sociaal-democratische PSOE van José Luis Rodr¡guez Zapatero de partij van Aznar in de parlementsverkiezingen voorbij als grootste politieke groepering in Spanje. Aznar verschijnt op 22 november voor de commissie, Zapatero op 29 november.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief