Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Persbericht: Falende identitietscontrole bij gevangenissen

18 nov 04

Handlangers zitten voor veel geld celstraf uit voor criminelen

Criminelen die de cel in moeten laten regelmatig anderen voor veel geld de straf uitzitten. Doordat de identiteitscontrole bij gevangenissen tekortschiet is het voor handlangers van de crimineel mogelijk om met een vals paspoort onder de naam van de veroordeelde binnen te komen.

Dat blijkt uit onderzoek van NOVA dat met een tiental mensen binnen justitie en het gevangeniswezen sprak.

Ook advocaten bevestigen dat regelmatig iemand anders dan de veroordeelde de straf uitzit. "Ik heb wel eens meegemaakt dat een bepaalde persoon mij achteraf vertelde - omdat hij volstrekt geen tijd had om een bepaalde straf uit te zitten - een kornuit vriendelijk heeft verzocht om dat voor hem op te knappen, en dat is ook gebeurd", zegt advocaat J-H Kuijpers. Ook advocaat G. Hamer kent de praktijken: "Justitie wantrouwt mensen niet als ze zichzelf melden. En verder weet ik dat er paspoortcontrole is maar die stelt niet al teveel voor dus het gaat toch relatief simpel".

De praktijken vinden met name bij de half open inrichtingen plaats. Die zijn bedoeld voor mensen met een gevangenisstraf tot 1,5 jaar. Nadat ze door de rechter zijn veroordeeld hoeven ze vaak niet meteen de cel in. Ze krijgen dan een oproep van justitie thuis. Juist voor deze groep, de zogenaamde zelfmelders, is het makkelijk om te frauderen. Bij aankomst bij de gevangenis moeten ze de brief van justitie en een legitimatiebewijs meenemen. Maar of bijvoorbeeld het paspoort vals is wordt niet of nauwelijks gecheckt. Het gevangenispersoneel is er niet op getraind en er zijn geen goede computerverbindingen met politie en justitie om de identiteit en het paspoort op echtheid te controleren.

Hamer: "Ik weet het uit eigen ervaring van cliënten van mij. Ik heb verleden jaar nog een cliënt gehad die tegen mij zei: ik wil precies weten wanneer ik mij moet melden want dan kan ik één van mijn jongens er naar toe sturen met een paspoort zodat hij een tijdje kan gaan zitten voor mij. Ik heb toen gezegd dat ik me daar niet voor leende, dat ie beter iemand anders kon gaan zoeken. Maar ik wist dat ie het eerder gedaan had, dus ja het gebeurt".

E. Merlijn van de vakbond AbvaKabo vindt het onvoorstelbaar dat gevangenispersoneel niet getraind is om valse identiteitspapieren te herkennen, maar is niet verbaasd dat personeel het niet bij de leiding meldt: "Ik hoor helaas veel te vaak dat mensen die kritisch zijn worden afgerekend op hun eerlijkheid. Het is nadelig voor hun carrière om de mond open te doen, terwijl zij juist zien wat er op de werkvloer gebeurt", stelt Merlijn.

Onduidelijk is hoe vaak criminelen deze truc toepassen maar zeker 10 bronnen binnen justitie bevestigen tegenover NOVA dat met regelmaat andere personen dan de veroordeelden in de cel zitten.

Het ministerie van Justitie zegt de signalen niet te kennen en gaat bezien of de huidige controles toereikend zijn. PvdA en VVD willen van minister Donner opheldering over de praktijken.

Voor meer informatie: Karel.Ornstein@nps.nl en Guido.van.Ophoven@nps.nl.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief