Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Schuilplaats topterrorist al-Zarqawi ontdekt

18 nov 04

Amerikaanse militairen denken in het zuiden van de opstandige stad Fallujah een hoofdkwartier van de terroristenleider al-Zarqawi te hebben ontdekt. De Jordaniër, die banden heeft met het al-Qaeda-netwerk, wordt verantwoordelijk gehouden voor aanslagen, ontvoeringen en onthoofdingen in Irak. Op zijn hoofd staat een beloning van 25 miljoen dollar.

Volgens de krant The Washington Post stuitten Amerikaanse militairen in het pand op brieven die door de terrorist zouden zijn geschreven. In de brieven zou hij zijn belangrijkste helpers opdrachten hebben gegeven om meer munitie en wapens te regelen. Ook werden fietsen gevonden waarmee strijders de spullen konden ophalen.

In de schuilplaats troffen de militairen ook grote voorraden medische spullen uit de Verenigde Staten en van het Rode Kruis aan. Verder waren er kisten munitie van het Jordaanse en het Chinese leger opgeslagen. De Amerikaanse bevelhebber in Fallujah omschreef de plek als een soort pitstop voor terroristen en opstandelingen.

Afgelopen weekeinde erkenden de Iraakse autoriteiten dat al-Zarqawi zelf waarschijnlijk is ontkomen. Zij konden ook niet met zekerheid zeggen of de topterrorist nog in Fallujah was, toen de Amerikanen en Iraki's op 8 november hun offensief tegen de stad begonnen.

Met de grootscheepse aanval tegen de opstandelingen moet de stad 'geschikt' worden gemaakt voor de verkiezingen begin volgend jaar. Ook elders in Irak kampen de Iraakse en Amerikaanse autoriteiten met verzet tegen de komende stembusronde.

Inwoners van Baquba ten noorden van Bagdad zijn donderdag gewaarschuwd dat ze zich afzijdig moeten houden van de verkiezingen. In de stad werden vlugschriften verspreid met de tekst: 'Wie op verkiezingsdag zijn huis verlaat, zal doelwit van de bewapenden zijn'.

Ook zijn de inwoners gemaand niet met de Amerikanen en de interim-regering van premier Allawi samen te werken. De pamfletten zijn ondertekend door de Brigade Van Het Islamitische Leger In Irak. Volgens inwoners van Baquba is de oproep onder meer aan huizen, scholen en moskeeën bevestigd.

De Australische premier Howard probeerde donderdag opheldering te verschaffen over het lot van de hulpverleenster Margaret Hassan, die door haar ontvoerders zou zijn geëxecuteerd. Volgens de regeringsleider lijkt het stoffelijk overschot dat zondag in Fallujah door Amerikaanse militairen is gevonden, dat van de Brits-Iraakse Hassan te zijn. De Britse krant The Times meldde dat er een DNA-test is afgenomen om te bepalen of het inderdaad om Hassan gaat.

De Arabische nieuwszender al-Jazeera maakte dinsdag bekend dat er een videoband was opgedoken met beelden van de executie van een geblinddoekte vrouw. De Iraakse echtgenoot van Hassan liet weten dat het slachtoffer waarschijnlijk zijn vrouw is. Hij smeekte haar kidnappers te vertellen waar het lijk is.

Iraakse opstandelingen lieten 35 politieagenten vrij, die zij in de nacht van maandag op dinsdag hadden ontvoerd in het westen van het land. Een groep van 28 politiemannen wordt nog altijd op een onbekende plaats vastgehouden. Gewapende rebellen overmeesterden de ongewapende agenten in hun hotel in Rutba, vlakbij de grens met Jordanië. In dat buurland hadden zij het afgelopen weekeinde een training gevolgd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief