Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Spanningen onder jeugd in Limburg

18 nov 04

De politie in Limburg houdt de vinger aan de pols om vecht-partijen tussen allochtone en autochtone jongeren te voorkomen of in de kiem te smoren. Dat meldden woordvoerders van de politie en gemeenten woensdag.

Dinsdagavond ging een groep Marokkaanse en zogenoemde 'Lonsdale'-jongeren in Venray met elkaar op de vuist.

Lonsdale-kleding wordt in verband gebracht met jongeren met racistische en/of rechtsradicale ideeën. De gemeente Stein kondigde afgelopen weekeinde zelfs een noodverordening af om vechtpartijen te voorkomen.

In Venray raakten dinsdagavond twee jongeren uit Venray (19 en 20 jaar) gewond nadat een groepje van vijf Marokkanen een groep van ongeveer vijftien autochtone jongeren aanviel met stokken en stoelpoten. De Marokkanen haalden op die manier verhaal nadat naar hun zeggen een Lonsdale-jongere eerder die dinsdag een steen had gegooid naar een Marokkaanse vrouw. De politie roept deze vrouw op om hiervan aangifte te doen. Enkele weken geleden nog gingen Nederlandse en Marokkaanse jongeren in Reuver met elkaar op de vuist.

In Stein kondigde de burgemeester afgelopen weekeinde een noodverordening af nadat hij gehoord had dat er een massale vechtpartij tussen Lonsdalers en Marokkanen dreigde. De kermis sloot daarom twee uur eerder, zei een woordvoerster van de gemeente woensdag. Het bleef verder rustig.

Woordvoerders van de politie benadrukken dat wijkagenten een belangrijke taak hebben om deëscalerend op te treden. Via deze agenten hoort de politie ook over dreigende vechtpartijen en aanslagen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief