Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bos: Nu geen stemming over godslastering

19 nov 04

Fractieleider Bos van de PvdA wil op dit moment nog niet zijn steun geven aan het D66-voorstel om het wetsartikel over 'smalende godslastering' te schrappen. Volgens hem ligt het onderwerp op het moment te gevoelig in de maatschappij. Hij vindt daarom dat de Tweede Kamer niet over het D66-voorstel moet stemmen.

De fractievoorzitter gaf eerder deze week te kennen het voorstel wel te steunen. Dat was belangrijk omdat het plan van D66 daarmee aan een meerderheid in de Tweede Kamer kwam. Bos denkt dat stemming over het voorstel alleen verliezers zal opleveren. Islamieten die zich na alle commotie over de moord op Van Gogh al in de hoek gezet voelen, zouden zich volgens hem nog meer gepakt voelen.

Aan de andere kant zouden aanhangers van de vrije meningsuiting zich, als het artikel in stand blijft, juist beperkt voelen. Volgens ingewijden is binnen de PvdA-fractie deze week verdeeldheid ontstaan over de vraag of de Kamerleden het verbod op godslastering zouden moeten steunen. Ook GroenLinks steunde in eerste instantie het voorstel van D66, maar aarzelt nu.

Het kabinet bespreekt het D66-voorstel voor intrekking van het wetsartikel vrijdag waarschijnlijk tijdens zijn wekelijkse beraad.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief