Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Doodgeschoten Irakees was geen bedreiging'

22 nov 04

De ongewapende Iraakse man die voor het oog van de wereld door een Amerikaanse soldaat werd doodgeschoten, maakte geen bedreigende bewegingen voordat hij werd vermoord. Dat heeft een journalist die erbij was maandag verteld.

NBC-journalist Kevin Sites, die de beelden maakte die de hele wereld rondgingen, zegt op zijn website te vermoeden dat nog zeker twee andere gevangen zijn doodgeschoten. Het Amerikaanse leger is een onderzoek begonnen naar het incident. De soldaat is geschorst.

Volgens Sites waren er in het vertrek geen wapens te vinden. Terwijl hij filmde zei een marinier dat een van de gewonde gevangenen net deed of hij dood was. Sites filmde de man en zag dat die geen beweging maakte. "Maar de man haalde de trekker over en zei: Nou, die is nu wel dood", aldus Sites.

De verslaggever zei daarop dat hij dacht dat de Irakezen in het vertrek gevangenen waren die al waren ontwapend. "Toen merkte de Amerikaan dat ik er ook was. Hij kwam naar me toe en zei: Ik wist het niet, ik wist het gewoon niet."' Sites vertelt ook dat hij lang heeft getwijfeld of hij de beelden zou doorsturen.

(Bron: ANP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief