Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Radicale moslimjongeren niet welkom

22 nov 04

Uitgerekend op de dag dat minister Verdonk van Integratie in gesprek gaat met een aantal imams, is bekend geworden dat drie Haagse moskeeën een groepje radicale moslim-jongeren de toegang tot de moskee heeft ontzegd.

De jongeren bezochten de afgelopen maanden de moskeeën en verweten tijdens die bezoeken de imams dat zij niet de ware islam prediken. Ze stelden ook dat een echte moslim zich moet kleden als de profeet Mohammed. Verder verklaarden zij dat een echte moslim geen respect dient op te brengen voor homoseksuelen.

Bij een bezoek aan de El Moushenin Moskee lokten ze een discussie uit door provocerende opmerkingen te maken over vrouwen en homo's. Echter, vooral het feit dat ze kritiek hadden op de imam schoot het moskeebestuur in het verkeerde keelgat.

Het groepje, dat uit zo'n vijf jongens bestaat, dook voor het laatst op in de El Islam Moskee. Op de dag van de belegering van het Laakkwartier maakten ze de imam openlijk belachelijk. Ze waarschuwden dat hij op een afvallige lijkt. En tegen een afvallige, zo stelt het groepje, mag geweld worden gebruikt.

Het groepje is in de El Islam en in de El Moushenin Moskee niet meer welkom. Ook de als orthodox bekend staande As-Soennah Moskee heeft geen behoefte meer aan een bezoek van de radicale jongeren. Burgemeester Deetman van Den Haag zegt zich geen zorgen te maken over het groepje. Hij vindt dat de gemeente zich niet moet bemoeien met wat er in de moskee gebeurt.

Minister Verdonk van Integratie heeft tijdens een bijeenkomst met vijftig imams over vrijheid van meningsuiting gepleit voor een Nederlandse imamopleiding, die breder is dan een Nederlandstalige. Het gaat om grondige kennis van de samenleving, ook van de posities van jongeren, vrouwen en homoseksuelen.

"We moeten met elkaar de radicale elementen isoleren en elimineren", zei Verdonk, "en met alle fatsoenlijke mensen in Nederland een vuist maken." Ook verklaarde de minister dat imams in Nederlland zo snel mogelijk Nederlands moeten leren. Verdonk zei tegen de imams dat ze over een jaar de discussie met hen wil voortzetten, maar dan in het Nederlands.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief