Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM ziet af van vervolging terreurverdachte Vierdaagse

23 nov 04

Het Openbaar Ministerie stelt geen verdere vervolging in tegen de 37-jarige Syriër Gaffer H. uit Beek-Ubbergen, die het verdacht van het beramen van een gewelddadige actie tegen militaire deelnemers aan de Vierdaagse van Nijmegen in juli.

Ook een 33-jarige Libanees die werd verdacht van bedreiging wordt niet vervolgd. Het OM heeft onvoldoende belastend bewijs tegen de twee kunnen verzamelen, liet een woordvoerster maandag weten. De politie begon 15 juli een onderzoek nadat ze informatie over een ophanden zijnde actie had binnengekregen.

De Libanees zou zijn benaderd met de vraag een handgranaat te gooien tussen Amerikaanse militairen die deelnamen aan de Vierdaagse. Na onderzoek, waaraan 270 rechercheurs meewerkten, werden hij en de Syriër aangehouden. De Libanees, die illegaal in Nederland verbleef, is inmiddels uitgezet.

De rechter-commissaris stelde H. 23 juli op vrije voeten. Het onderzoek van het OM hield daar echter niet mee op. Politie en justitie hebben getuigen gehoord en telefoons afgeluisterd. Daarbij hadden zij nauw contact met de Nationale Recherche en het landelijk parket. Dat heeft echter niet geleid tot voldoende belastend materiaal om de man voor de rechter te kunnen brengen.

Advocaat G.J. Gerrits is verheugd dat met de beslissing van het OM definitief een punt achter de zaak is gezet. Maar hij vindt het betreurenswaardig dat het zolang heeft geduurd. De raadsman zal de komende dagen met zijn cliënt bespreken of schadevergoeding mogelijk is. "Uiteindelijk heeft hij niet lang vastgezeten, maar de hele zaak heeft veel media-aandacht gehad en daarmee een behoorlijke impact op hem en zijn gezin."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief