Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Interview met Abdul-Jabbar in De Gelderlander (20 november)

24 nov 04

'Van Gogh is dood, dat is wat telt'

Door Jaap van Essen

Hij wordt wel de 'internet - imam' genoemd. Hij zou een inspirator zijn voor Mohammed B. en Jason W., die verdacht worden van moslimterrorisme. Abdul - Jabbar van de Ven (25) kent de verhalen, maar studeert vooralsnog gewoon verder aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Nee, die namen van de vermeende terroristen zeggen hem niets. Ook de her en der afgedrukte foto's met of zonder zwarte balkjes deden geen lampje branden. Met uitzondering van Jason W. "Die ken ik wel. Toen hij nog in Amersfoort woonde, kwam hij een paar keer speciaal met de trein naar de moskee waar ik preekte. Ik herinner me hem omdat hij in totaal driemaal na afloop van de dienst contact met me zocht. Het is al een tijdje geleden, maar iets extreems of gevaarlijks heb ik destijds nooit in hem gezien."

Toch bereidde Jason W. in het Haagse Laakkwartier onlangs aanslagen voor op onder anderen Ayaan Hirsi Ali en Job Cohen. En toen men hem samen met Ismail A. wilde arresteren, raakten vier agenten gewond door een handgranaat.

"Er wordt nu gezegd dat Jason W. zich door mij liet inspireren. Ook bij andere verdachten zou dat het geval zijn. Maar ik weet daar oprecht niets van. Mijn preken en geschriften staan op internet, er circuleren bandjes van. Best mogelijk dat ze wel eens naar mij geluisterd hebben. Het kan ook zijn dat anderen dan Jason W. wel eens bij een lezing van mij zijn geweest. Maar dat weet ik gewoon niet. Soms preek ik voor drie- of vierhonderd mensen. Dan weet ik echt niet wie dat allemaal zijn."

Abdul-Jabbar van de Ven, 25 jaar oud en getooid met een flinke bruine baard, wordt her en der omschreven als een radicale imam. Zelf bestrijdt hij die omschrijving om verschillende redenen. Ten eerste omdat hij welbeschouwd geen imam is. "Zo hoog schat ik mezelf niet in. Ik heb ook geen vaste moskee waar ik preek. Ik ben een student van de islam en een predikant. En of ik radicaal ben? Ik noem mezelf een praktiserende en diepgelovige moslim. Ik roep niet op tot een jihad, een heilige oorlog. Dat kan ik ook helemaal niet. Ik sta wel achter de jihad die nu woedt in Irak en Palestina. Maar een jihad in Nederland is toch heel iets anders. Afgezien van de vraag of het volgens de islam gewettigd is hier zo'n strijd te voeren, moet je ook kijken of het verstandig is. Wat bereik je ermee? Kijk naar de moord op Theo van Gogh. Wilders is in de peilingen naar twintig zetels geschoten en de AIVD wordt uitgebreid."

De moord op Van Gogh is voor veel moslims een heikel thema. Voor Van de Ven niet. "Je kon erop wachten dat het een keer zou gebeuren. Ik heb ook geen moment gerouwd om zijn dood. Ergens was ik wel blij, Van Gogh deed niets anders dan moslims tot diep in hun ziel beledigen. Hij had wat mij betreft ook onder een trein mogen komen of aan kanker mogen doodgaan. Hij is dood, dat is wat telt. Dat hij door een moslim is vermoord, betekent wel dat het hele circus weer is losgebarsten."

Het 'circus' kan volgens Van de Ven nog ernstige gevolgen hebben. "Ik preek veel, vooral voor jongeren. Moskeeën nodigen mij uit, juist omdat ik Nederlands spreek en preek. Voor veel jongeren is dat toch de taal die zij het beste beheersen. Tijdens de ramadan ben ik wezen spreken in tien verschillende moskeeën in evenzoveel steden. Je merkt dat door de gebeurtenissen 'onze' jeugd radicaliseert. Voorheen riepen veel jongeren dingen over de jihad, maar ik nam dat nooit zo serieus. Sommige pubers dwepen met gangsta-rap, anderen doen stoer met kreten over een heilige oorlog.

Degenen die er zo hardop over spraken waren meestal juist de jongens die je nooit in een moskee ziet, die in coffeeshops rondhangen. Maar nu is dat anders. Juist brandstichtingen bij scholen en moskeeën zetten kwaad bloed bij de groep die tot nu toe gematigd was. Die zeggen 'als het nog een keer gebeurt, slaan we terug'. Dat is gevaarlijk. Het echte gevaar zit ook niet bij de schreeuwers, de bekende hangjongeren, maar bij degenen van wie je normaal niets hoort of ziet. Inderdaad, zoals de jongens die nu opgepakt zijn."

Abdul-Jabbar van de Ven ziet de sfeer verharden, maar is daar niet blij om. "Volgens de islam moet je niet oordelen vanuit je emoties, maar vanuit de oude teksten. Ik heb al verschillende malen discussiegroepen op het internet opgeroepen tot kalmte. Onder meer toen men Wilders bedreigde en op een moment dat er hevig werd gescholden op joden. Voor mij hoort racisme niet in de islam thuis. Ik geloof oprecht dat ik jongeren kan bereiken en tot rust kan manen."

Maar hoe lang het allemaal nog goed gaat, vraagt Van de Ven, die zelf niet met zijn foto in de krant wil, zich ook af. Hij is op en top Nederlander, Brabander van geboorte, maar hij voelt zich sinds zijn bekering tot de islam een vreemdeling. "Het idee van een tolerant Nederland ben ik al lang verloren. Het is niet te beschrijven wat ik allemaal heb meegemaakt de laatste jaren. De sfeer is totaal intolerant. De AIVD volgt mij, bekijkt mijn e-mail, luistert mijn telefoon af. Twee jaar geleden werd ik tijdens een vakantie in Indonesië op hun verzoek opgepakt en het land uitgezet. Nog erger is wat je allemaal over je heen krijgt in de vorm van dreigbrieven en e-mails en telefoontjes. Teksten als: 'We komen je vrouw opensnijden'. En dat alleen maar omdat ik moslim ben. Nee, ik weet wel zeker dat ik uiteindelijk Nederland verlaat en ergens naar toe ga waar ik mijn geloof normaal kan beleven. De laatste paar jaar hoor je dat vaak. Er vertrekken steeds meer moslims, ook Nederlanders, omdat je hier niet als gelijkwaardig wordt behandeld."

(Bron: De Gelderlander)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief