Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Barghouti wil gooi doen naar Palestijns presidentschap

25 nov 04

De gevangen Palestijnse topfunctionaris Marwan Barghouti heeft besloten deel te nemen aan de Palestijnse presidentsverkiezingen op 9 januari. Dat heeft een woordvoerder van zijn Fatah-partij donderdag gezegd. Barghouti (45) zit in Israël een levenslange gevangenisstraf uit.

De Israëlische president Moshe Katsav liet donderdag doorschemeren dat hij eventueel bereid zou zijn om te praten over een pardon voor de Palestijnse voorman. Op papier heeft Katsav de bevoegdheid om Barghouti op vrije voeten te laten stellen, maar het is onwaarschijnlijk dat hij dat zal doen zonder de steun van premier Ariel Sharon. Diens regering heeft herhaaldelijk laten weten dat Barghouti hoe dan ook de rest van zijn dagen in de gevangenis zal slijten.

Barghouti is nu naast PLO-leider Mahmoud Abbas de belangrijkste kandidaat om de opvolger te worden van Yasser Arafat. Barghouti werd in april 2002 op de Westelijke Jordaanoever opgepakt door het Israëlische leger. Een Israëlische rechtbank veroordeelde Barghouti in juni dit jaar tot levenslang wegens betrokkenheid bij het leggen van hinderlagen waardoor vijf mensen om het leven kwamen. Barghouti heeft alle schuld hieraan ontkend.

Voor veel Palestijnen is Barghouti de ideale opvolger van Arafat. Hij geldt behalve als de 'vader van de Palestijnse opstand" ook als een criticus van de oude garde in de Palestijnse politiek. Hij heeft invloed binnen de Palestijnse militante en extremistische facties en hij is evenzeer bereid tot overleg met Israël. Mogelijk zal Barghouti (moeten) meedoen als een onafhankelijk kandidaat, omdat de Fatah-top al Abbas als kandidaat heeft aangewezen.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief