Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van Aartsen 'politiek gezicht' VVD

27 nov 04

VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen mag zich de komende jaren manifesteren als politiek leider van zijn partij. Die functie van politiek leider wordt echter niet reglementair vastgelegd.

De leden van de VVD hebben op het partijcongres in Noordwijkerhout ingestemd met een compromis van het partijbestuur. Daarmee lijkt de discussie over het leiderschap binnen de liberale partij voorlopig beslecht.

De motie van de afdeling Eden om een eenhoofdig leiderschap in te voeren, werd uiteindelijk ingetrokken omdat er te weinig steun voor bleek te zijn.

Twee kapiteins
Van Aartsen, die deze week openlijk solliciteerde naar de functie van politiek leider, mag zich de komende jaren "aanvoerder" van de partij noemen. Dat betekent dat hij de lijn mag uitzetten.
Het congres vindt het echter niet duidelijk om de term "politiek leider" vast te leggen, omdat de fractievoorzitter nu ook al het VVD-geluid kan verwoorden.

De discussie over het eenhoofdig leiderschap kwam deze week op gang omdat de Udense leden de huidige situatie onduidelijk vonden.

Er zou sprake zijn twee kapiteins op één schip: Van Aartsen leidt de fractie, Zalm - die lijsttrekker was bij de laatste verkiezingen - vertegenwoordigt de VVD als vice-premier en minister van Financiën in het kabinet.

Van Aartsen heeft laten weten dat hij zich bij de volgende verkiezingen beschikbaar stelt voor het lijsttrekkerschap.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief