Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Begin 2005 dialoog Sharon en Abbas

28 nov 04

Premier Sharon van Israël en de Palestijnse interim-leider Abbas lijken de dood van de Palestijnse president Arafat te willen aangrijpen om het vredesproces nieuw leven in te blazen.

In afzonderlijke interviews met het Amerikaanse weekblad Newsweek zeggen de twee bereid te zijn elkaar begin volgend jaar te ontmoeten en de de zogenoemde routekaart voor vrede nieuw leven te willen inblazen.

Gazastrook
"Als zij ons willen ontmoeten, zullen wij elkaar ontmoeten", aldus Sharon. Abbas zei dat hij op elk tijdstip na de Palestijnse presidentsverkiezingen, op 9 januari, met de Israëlische premier om de tafel wil.

Sharon wil zijn plannen voor de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook bespreken. Volgens Abbas kan die terugtrekking plaatsvinden als de Palestijnen hun veiligheidsapparaat hebben opgebouwd.

Abbas zei dat de Palestijnen nu nog niet klaar zijn om de veiligheid in de Gazastrook te waarborgen, maar dat hij alles in het werk stelt om een einde te maken aan het geweld. Hij voert daartoe overleg met Hamas en de Islamitische Jihad.

Abu Mazen
De positie van presidentskandidaat Abbas (Abu Mazen) lijkt sterker te worden. Hij krijgt de steun van de al-Aqsa Martelarenbrigade (de gewapende tak van Yasser Arafats al-Fatah).

Bovendien heeft zijn belangrijkste concurrent Barghouti, die in een Israëlische gevangenis zit, zich de afgelopen week teruggetrokken uit de strijd.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief