Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Arabische telefonisten bij tiplijn

29 nov 04

Het meldpunt Meld Misdaad Anoniem krijgt vanaf maandag hulp van Arabisch sprekende telefonisten. Sinds de moord op Theo van Gogh krijgt de tiplijn veel meer tips binnen over terreur, veiligheid en wapenhandel. Met de nieuwe medewerkers hoopt het meldpunt meer informatie te krijgen uit de Marokkaanse gemeenschap over bijvoorbeeld terrorisme, bevestigde een woordvoerder maandag.

De tolken gaan bijstand verlenen op verzoek van de politie in Amsterdam die zich na de dood van Van Gogh afvroeg of het meldpunt Arabische telefoontjes kon afhandelen. "Mensen in die milieus kunnen informatie hebben over criminaliteit. Dat hoeft niet eens terreur te zijn. Die tips willen we niet missen", aldus de zegsman in een toelichting. Arabische tipgevers kunnen direct worden doorverbonden.

Met vertaalde posters en brochures worden in ieder geval de inwoners van Amsterdam op de hoogte gebracht van de nieuwe mogelijkheden. De kans is groot dat de informatiecampagne in de rest van het land navolging krijgt.

Sinds het begin van dit jaar werden 560 anonieme meldingen gedaan over terreur en veiligheid, honderd daarvan kwamen deze maand binnen. Het gaat om burgers die opmerkelijke samenscholingen van personen in wijken, straten en huizen doorgeven. Het meldpunt geeft tips die zijn gerelateerd aan terreur en veiligheid door aan het regionale politiekorps, de Nationale Recherche en de Algmene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief