Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Toestand prins Bernhard steeds slechter

29 nov 04

Het gaat steeds slechter met prins Bernhard. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) liet maandag weten dat "zijn conditie geleidelijk achteruit gaat". De prins heeft last van kortademigheid door het vocht in zijn borstholte, veroorzaakt door uitzaaiingen van een kwaadaardige tumor. Bovendien heeft hij een tumor in zijn darmen die flinke klachten veroorzaakt.

Volgens de RVD is Bernhard op dit moment niet stervende. Afgelopen weekeinde kwam veel familie bij de 93-jarige prins op bezoek. Prinses Margriet bezocht haar vader maandag. Ze zou eigenlijk die dag naar Afrika vertrekken maar annuleerde de reis. De prinses vindt die op dit moment aan de lange kant. Margriet zou tot en met 3 december de Summit on a Mine-Free World in Nairobi, Kenia bijwonen.

Maandagmiddag kwam een vriend van de prins bij Soestdijk aan. Volgens ooggetuigen was dat zijn zeer goede vriend Paul Fentener van Vlissingen. De prins was vorig jaar nog zijn gast in Afrika. Ook premier Balkenende is onlangs nog bij Bernhard op bezoek geweest. Hij heeft met hem "indringende gesprekken" gevoerd, onder andere over leven en dood. Balkenende zei toen dat hij "altijd weer staat te kijken van de vitaliteit van de prins".

Maandag vertelde de minister-president dat "de situatie omgeven is met zorg". Bernhard zal voor zover bekend niet naar een ziekenhuis worden overgebracht. Prognoses over de toekomst van de prins waren maandag niet te geven. Bernhard lijdt volgens diverse medici aan zogenoemde pleuritis carcinomatosa.

Verpleegarts, filosoof en auteur Bert Keizer uit Amsterdam acht dat een sombere diagnose. "Wat je dan te doen staat, is het creëren van rust en ruimte voor de patiënt en zijn familie. Zorg thuis voor goede begeleiding door de huisarts, een geriater of een verpleeghuisarts. Iemand in elk geval die bijkomende klachten als benauwdheid, infecties en doorliggen kan aanpakken en die niet bang is om morfinebeleid te starten als de tijd daar is."

Tien jaar geleden werd er bij Bernhard uit de darmen een tumor verwijderd. In 2000 haalden artsen een tumor uit de borstholte weg. De prins werd recent in het UMC Utrecht poliklinisch behandeld voor kortademigheid. Hij kampte daar al sinds september mee. Bij onderzoek van het uit de borst verwijderde vocht werden volgens de RVD 'cellen verkregen die kunnen wijzen op uitzaaiingen van een tumor.'

Nu blijkt er sprake te zijn van een kwaadaardige tumor die niet meer te behandelen is. Op 19 november was de prins vitaal genoeg om kwaad te worden op professor B. Smalhout. Het Universitair Medisch Centrum in Utrecht zou volgens Smalhout in 1994 hebben geblunderd bij de behandeling van de tumor in de dikke darm. "Door nalatigheid van artsen heeft de prins na een operatie maagzuur in zijn longen gekregen die hierdoor blijvend beschadigd zijn geraakt." Prins Bernhard noemde de uitlatingen van Smalhout "onbegrijpelijk en volstrekt misplaatst".

De prins was van mening dat Smalhout "weliswaar een uitstekend anesthesist" was, maar noemde zijn uitlatingen "kleingeestig". De gezondheidsproblemen van de prins komen aan de vooravond van een interessant jaar voor hem. In 2005 is het einde van de Tweede Wereldoorlog zestig jaar geleden, wat met diverse herdenkingen gepaard zal gaan.

De prins geldt voor velen nog altijd als een icoon van de oorlogsjaren. Dit voorjaar werd bekend dat hij 5 mei 2005 voor de laatste keer het traditionele veteranendefilé op Bevrijdingsdag in Wageningen wil afnemen. De prins was in 1945 in de Gelderse stad aanwezig bij de capitulatie van de Duitsers. Op zijn verjaardag, 29 juni, staat voor komend jaar de eerste Nationale Veteranendag gepland.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief