Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamerlid Vos getuige in zaak tegen klokkenluider Bos

29 nov 04

Tweede-Kamerlid Marijke Vos (GroenLinks) moet in de strafzaak tegen klokkenluider A. Bos getuigen. De rechtbank in Rotterdam wil haar horen omdat zij voorzitter was van de parlementaire enquêtecommissie bouwnijverheid.

Ook voorzitter De Wijkerslooth van het college van procureurs-generaal en een rechercheur die bij een verhoor van Bos aanwezig was, moeten een verklaring afleggen.

De rechtbank begon maandag aan de eerste twee rechtszaken tegen ambtenaren en medewerkers van bouwbedrijven die volgens justitie betrokken zijn geweest bij de bouwfraude. Zij kwam niet toe aan een inhoudelijke behandeling. De rechtbank behandelt de zaak tegen Bos 28 januari inhoudelijk.

Verdachte J.J., voormalig hoofd realisatie werken van Rijkswaterstaat komt pas in maart aan de beurt. De rechtbank verwierp het verzoek van Bos, oud-directeur van Koop Tjuchem, om voormalig minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat als getuige te horen. Ook voorzitter Brinkman van bouwwerkgeverskoepel AVBB hoeft niet te getuigen.

Bos noemt zijn vervolging 'een aanfluiting'. "Het is bespottelijk dat ik word vervolgd. Ik heb zeven jaar lang mijn burgerplicht gedaan en de normen en waarden van Balkenende gerespecteerd. En ik word vervolgd voor een kleinigheid." Hij denkt dat het Openbaar Ministerie geen zaak tegen hem had gehad als hij niet een belastende verklaring had afgelegd. "Naar mijn beleving is er niet voldoende onderzoek gedaan naar mijn dossier."

Bos heeft volgens justitie rijksambtenaar J. omgekocht met golfreisjes en bezoeken aan een bordeel. In ruil voor deze giften zou de ambtenaar Koop Tjuchem hebben moeten promoten bij Rijkswaterstaat en werk aan de A10 en de IJ-boulevard hebben moeten regelen. Op het aannemen van giften staat maximaal vier jaar gevangenisstraf. De straf voor het omkopen van een ambtenaar in functie kan ook oplopen tot vier jaar.

De schaduwboekhouding van bouwbedrijven die dankzij Bos naar buiten kwam, bracht eind 2001 de bouwfraude-affaire aan het rollen. Als klokkenluider heeft Bos nooit een cent ontvangen, terwijl de bouwwereld voor miljoenen euro's zou moeten boeten wegens illegaal vooroverleg en illegale prijsafspraken.

Het is overigens nog niet zeker dat Bos geen beloning krijgt voor het naar buiten brengen van misstanden in de bouwwereld. De Tweede Kamer, met Marijke Vos voorop, pleit voor een toelage voor de zonder inkomsten verkerende Bos.

Dinsdagmiddag moet een oud-directeur gemeentewerken uit Hoorn voor de rechtbank verschijnen. J.A. heeft volgens justitie een auto aangenomen. Verder zou Koop een appartement in Amsterdam van A. boeven de marktwaarde hebben gekocht.

Woensdag en vrijdag staan nog eens vijf 'bouwfraudeurs' in het beklaagdenbankje. Die rechtbank behandelt die zaken inhoudelijk. In totaal vervolgt justitie zes ambtenaren en twee werknemers van aannemers. Zij heeft de zaak tegen een zevende ambtenaar geseponeerd, omdat die ernstig ziek is.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief