Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer zaagt aan poten nieuwe huurbeleid

1 dec 04

De Tweede Kamer heeft weinig vertrouwen in het nieuwe huurbeleid van minister Dekker van Volkshuisvesting. Coalitiepartijen CDA en D66 sloten zich dinsdag voorzichtig aan bij de linkse oppositie, die vreest voor negatieve gevolgen van de plannen voor de middeninkomens.

Dat de huurprijs voor een kwart van de huurwoningen in stappen meer mag stijgen en tegelijkertijd een flink aantal goedkope woningen in stadswijken worden gesloopt, moet tot problemen leiden. Zeker op de huidige woningmarkt waar starters en mensen met een klein budget toch al moeilijk aan een huis komen.

"Liberaliseren in een overspannen markt is vragen om ongelukken", stelt CDA-Kamerlid Sterk klip en klaar. Kamerlid Depla (PvdA) greep dinsdag eveneens het debat over de VROM-begroting voor 2005 aan om het nieuwe huurbeleid te kraken. Volgens een recent onderzoek zal straks tot eenderde van alle huurders meer dan 30 procent van hun inkomen kwijt zijn aan 'kale huren'.

Mensen die rond de 30.000 euro per jaar verdienen, kunnen die woonkosten amper opbrengen naast andere stijgende lasten. Minister Dekker wil de woningcorporaties de huren laten verhogen in ruil voor nieuwbouw. De bewindsvrouw loopt met deze aanpak van het woningmarktprobleem volgens Koser Kaya (D66) voor de muziek uit. "Eerst bouwen dan huren verhogen."

De VVD-minister kreeg ook vanuit haar eigen kamp kritiek. Het kabinet wil tussen 2005 en 2010 420.000 nieuwe koop- en huurwoningen bouwen om het tekort aan huizen op te lossen. Fractiewoordvoerster Veenendaal vindt dat Dekker zich met dat streven teveel richt op de aantallen nieuw te bouwen huizen en te weinig rekening houdt met de wensen van de consument. "Alleen kwantiteit wordt beloond."

De linkse oppositiepartijen hebben zich van meet af aan gekant tegen de hervormingen van het huurbeleid, die de Kamer begin 2005 volledig zal bespreken. Dekker staat bij Van Gent (GroenLinks) te boek als 'minister duurder wonen'. Zij bood de bewindsvrouw een flinke doos boodschappen aan om te laten zien wat een huursubsidieontvanger kan kopen van het geld dat het kabinet hem maandelijks kort.

ChristenUnie-Kamerlid Huizinga wilde nog niet op het aanstaande debat vooruitlopen. Zij verzekerde de minister al wel "bijzonder kritisch" te zijn. Huizinga wordt overstelpt met e-mails van "bezorgde" burgers.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief