Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Joesjtsjenko wil alleen tweede ronde overdoen

1 dec 04

De Oekraïense oppositieleider Viktor Joesjtsjenko gaat alleen akkoord met een nieuwe tweede ronde van de chaotisch verlopen presidentsverkiezingen. Hij wil niet dat de verkiezingen helemaal worden overgedaan. Dat zei hij woensdag tegen zijn aanhang op het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad Kiev.

Het duurt sowieso zeker een maand voordat er in Oekraïne nieuwe verkiezingen kunnen worden gehouden. Dat heeft de buitenlandcoördinator van de Europese Unie Javier Solana woensdag gezegd.

Volgens Solana moeten voor de nieuwe stembusgang enkele wijzigingen in de Oekraïense grondwet worden doorgevoerd. Die nemen volgens de Spanjaard vrijwel zeker minstens een maand in beslag. Premier Viktor Janoekovitsj en oppositieleider Viktor Joesjtsenko zijn bereid tot wijziging van het politieke systeem, waarbij de president macht moet inleveren ten gunste van het parlement.

Solana acht het onwaarschijnlijk dat het hooggerechtshof het omstreden resultaat van de presidentsverkiezingen van 21 november zal goedkeuren. Janoekovitsj won de tweede ronde, maar volgens de oppositie en onder meer de Europese Unie ging die gepaard met massale verkiezingsfraude.

'Onwettig'

Het Oekraïense parlement stemde vandaag de regering van premier Viktor Janoekovitsj woensdag naar huis. Janoekovitsj liet weten dat hij zich niet neerlegt bij zijn ontslag. Hij noemde de beslissing van de volksvertegenwoordiging illegaal en ongrondwettig.

De regering zal volgens de premier gewoon in functie blijven. "Ik zal deze beslissing nooit erkennen. Zij is genomen onder druk, politiek gemotiveerd en in strijd met de wet en met de grondwet", aldus Janoekovitsj, tijdens een pauze in het overleg dat hij en zijn rivaal Viktor Joesjtsjenko voeren met internationale bemiddelaars.

(Bron: ANP/Reuters/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief