Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Overheid handhaaft inburgeringsplicht beperkt

7 dec 04

De overheid is van plan de nieuwe inburgeringsplicht straks beperkt te handhaven. Alleen nieuwkomers, uitkeringsgerechtigden, vrouwen zonder werk of uitkering en geestelijk bedienaren van buiten de Europese Unie moeten het inburgeringsexamen halen.

Zij krijgen daartoe een aanbod van hun gemeente. De andere inburgeringsplichtigen mogen zelf het initiatief nemen.

Dat staat in een brief van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) die zij dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Vrijdag ging het kabinet akkoord met de wijzigingen van haar eerdere plannen. Toen lekte al een deel uit, namelijk dat niet alleen allochtonen maar ook autochtonen onder de 65 jaar onder de inburgeringsplicht vallen als zij niet hun leerplichtjaren in Nederland hebben doorgebracht. Dat is een juridische truc om discriminatie tegen te gaan.

De gemeenten vormen een spilfunctie bij de inburgering. Dat doen zij nu ook maar Verdonk wilde daar aanvankelijk van af, tot woede van de gemeenten. Nu blijven ze de inburgering regelen en betalen voor de vier doelgroepen. Maar sommige nieuwkomers, zoals gezinsvormers- en herenigers, moeten het wel zelf betalen. Verdonk wilde eerst dat alle inburgeraars alles zelf betaalden.

Nieuwkomers moeten het examen binnen 3,5 jaar halen, anders kunnen sancties volgen. Zo kan de definitieve verblijfsvergunning uitgesteld worden maar ook kunnen gemeenten boetes opleggen van maximaal 400 euro en die herhalen.

De vele anderen die ook onder de inburgeringsplicht vallen, mogen het examen op eigen initiatief maken. Dat is hun eigen verantwoordelijkheid, vindt Verdonk. Zij betalen dat zelf en kunnen eventueel een vergoeding terugkrijgen voor de gemaakte kosten van de cursus. Overigens wilde de bewindsvrouw altijd al voorrang geven aan nieuwkomers, uitkeringsgerechtigde en vrouwen in een achterstandspositie in verband met de beperkte capaciteit van cursussen.

In totaal zullen volgens Verdonk 755.000 mensen onder de inburgeringsplicht vallen. Onder hen zijn 210.000 arbeidsplichtige uitkeringsgerechtigden en 75.000 vrouwen zonder inkomsten uit arbeid of uitkering. Zij zouden een aanbod krijgen, maar niet allemaal tegelijk wegens organisatorische en financiële beperkingen.

In totaal zullen per jaar ongeveer 18.000 nieuwkomers en 44.000 mensen uit de andere doelgroepen een aanbod krijgen. Dat kost respectievelijk 50 en 185 miljoen euro. Voor personen die zelf het initiatief nemen, is 35 miljoen euro beschikbaar. Verdonk verwacht dat jaarlijks 23.000 mensen dit gaan doen.

De gemeenten en inburgeraars krijgen meer keuze om een inburgeringscursus in te kopen, want de opleidingenmarkt gaat open. Nu verzorgen vooral de Regionale Opleidingscentra (ROC's) de inburgering. Straks zijn er ook particuliere initiatieven, die een keurmerk kunnen krijgen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief