Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wilders blijft weg uit Tweede Kamer

7 dec 04

Voormalig VVD-Kamerlid Wilders blijft deze week weg uit de Tweede Kamer. De onafhankelijke politicus zou van de Nationaal Coördinator Bewaking en Beveiliging (NCBB) het advies hebben gekregen dat het voor zijn veiligheid op korte termijn beter zou zijn als hij het land zou verlaten, zegt Wilders dinsdag in een interview in het NRC Handelsblad.

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) weerspreekt dit. "De heer Wilders heeft niet van de Nationaal Coördinator Bewaking en Beveiliging het advies gekregen om naar het buitenland te gaan. Dat heb ik zonet nog eens loepzuiver laten uitzoeken."

Wilders zegt dat hij ook het advies om juist niet weg te gaan. Op de lange termijn zou dat slechter zijn. "Mijn terugkeer zou leiden tot zoveel nieuwe publicitaire commotie dat de bedreigingen dan volgens hun analyse in verhevigde mate zouden terugkomen."

Volgens Wilders had de NCBB bovendien van minister Donner van Justitie de instructie gekregen om hem niet te laten vertrekken. Als Wilders zelf toch weg zou willen, moest hij een verklaring tekenen dat dit vrijwillig was, stelde het Kamerlid.

Donner zegt dat hij de NCBB een aanwijzing heeft gegeven om niet mee te werken aan het vertrek van Wilders, omdat "een vertrek naar het buitenland geen onderdeel is van de beveiliging". Van tegenwerking is echter geen sprake, aldus de bewindsman.

Mocht Wilders weg willen, dan is dat vrijwillig, en dan wil Donner dat ook laten vastleggen. "Ik wil niet dat de indruk wordt gewekt dat het nodig is uit het oogpunt van veiligheid." Volgens de minister hoeft Wilders niet uit de Tweede Kamer weg te blijven maar is hij vrij om dat toch te doen.

Wilders heeft onder andere moeite met zijn plek in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Die ligt recht onder de publieke tribune. Zijn directe beveiligers zouden hem hebben gezegd dat dat niet veilig is.

Kamervoorzitter Weisglas kent de klacht. Hij heeft daarover gesproken met de leiding van de beveiligingsdiensten AIVD en DKDB en die heeft geoordeeld dat Wilders niet direct weg hoeft van zijn plaats. "Als men zegt dat hij verplaatst moet worden, dan wordt hij op datzelfde moment nog verplaatst", aldus de Kamervoorzitter dinsdag.

Donner noemde het verder "hinderlijk" dat Wilders een en ander in de krant heeft gezegd. "Dat is niet dienstig aan de beveiliging." Ook zei hij "dat we moeten oppassen dat we bewaking en beveiliging gaan zien als een statussymbool. Dat is het niet. Het is een noodmaatregel."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief