Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Arabische leiders waarschuwen voor Iraanse invloed in Irak

8 dec 04

De staatshoofden van Irak en Jordanië hebben woensdag in interviews met de Amerikaanse krant The Washington Post gewaarschuwd voor Iraanse inmenging in de Iraakse politiek. Beide leiders zijn in Washington voor overleg met president George Bush.

Volgens de Iraakse president Ghazi al-Yawar probeert Iran de verkiezingen in zijn land, die in januari worden gehouden, naar zijn hand te zetten. Dat doet Teheran volgens hem door pro-Iraanse politici en partijen te steunen en te coachen.

Al-Yawar, zelf een soennitisch leider, zei dat Iran "enorme hoeveelheden geld" steekt in een campagne om in Irak een door sjiieten gedomineerde regering in het zadel te helpen. Hij zei dat de eerste democratisch gekozen Iraakse regering alle zeilen zal moeten bijzetten om een vermenging van politiek met religie te voorkomen.

Volgens de Jordaanse koning Abdullah zijn meer dan een miljoen Iraniërs de grens met het buurland overgestoken, veel van hen om deel te nemen aan de verkiezingen. Abdullah zei verder dat Iran werkloze Irakezen betaalt om bij te dragen aan een pro-Iraanse stemming in hun land.

"Het is in Irans belang om van Irak een islamitische republiek te maken", aldus Abdullah. Dat zou volgens hem leiden tot een ernstige verstoring van de machtsbalans tussen sjiieten en soennieten in het gehele Midden-Oosten.

Zowel in Iran als in Irak zijn sjiieten in de meerderheid, maar waar Iran al jaren wordt geregeerd door sjiitische geestelijken, lag de macht in Irak de afgelopen decennia bij de soennitische minderheid. In Syrië en Libanon maken vooral sjiieten de dienst uit. Koning Abdullah zelf is een soenniet.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief