Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Japan blijft jaar langer in Irak

9 dec 04

Het Japanse kabinet heeft donderdag beslist dat Japanse militairen een jaar langer in Irak blijven. Dat heeft een woordvoerder van premier Koizumi laten weten, aldus het persbureau Kyodo.

De regering-Koizumi bevestigde dat het mandaat voor de missie in Irak tot 14 december 2005 kan worden verlengd, omdat de regeringspartijen Liberaal-Democratische Partij (LDP) en Nieuwe Komeiti hun goedkeuring aan het plan hebben gegeven.

Japan heeft ongeveer zeshonderd militairen in As-Samawah in de provincie al-Muthanna in het zuiden van Irak. Het huidige mandaat loopt op 14 december dit jaar af en wordt met een jaar verlengd, opnieuw tot zeshonderd militairen. De Japanse grondwet is pacifistisch en staat niet toe dat Japanse militairen naar een oorlogsgebied gaan. Ze vervullen in Irak humanitaire taken.

De politiechef in al-Muthanna zei afgelopen weekeinde tegen Kyodo dat de Irakezen goed in staat zijn de openbare veiligheid te bewaken, ook nadat de Nederlandse troepen daar zijn vertrokken. Nederland trekt zijn 1400 militairen in maart uit Irak terug.

Japan mag volgens de grondwet sinds de laatste wereldoorlog geen militairen naar oorlogsgebieden sturen. De militaire steun aan de Amerikaanse verovering van Irak is dan ook fel omstreden. Het is feitelijk de eerste keer dat het land onder zijn pacifistische grondwet toch militairen naar een streek stuurt die als oorlogsgebied kan worden aangemerkt.

Premier Koizumi heeft eerder echter beklemtoond dat hij het gebied waar de Japanners gelegerd zijn, niet als oorlogszone beschouwt. Wanneer het er te gevaarlijk wordt, vertrekken de Japanners.

De regering heeft precies geformuleerd wat de Japanners doen in Irak. Het stuk heet 'basisplan' en stelt bijvoorbeeld uitdrukkelijk dat maximaal zeshonderd militairen van de 'landstrijdkrachten van de zelfverdedigingsmacht (SDF)' met maximaal tweehonderd voertuigen in het zuiden van Irak worden gestationeerd.

Zij hebben uitsluitend humanitaire taken, zoals medische zorg en waterzuivering of het herstel of de bouw van openbare gebouwen. Zij hebben de plaats As-Samawah in de provincie al-Muthanna als basis.

De militairen mogen onder geen beding gewapenderhand tussenbeide komen en bijvoorbeeld soldaten van andere betrokken landen verdedigen. De grondwet verbiedt dergelijke operaties omdat het dan om een actie van collectieve zelfverdediging zou gaan. De Japanners mogen enkel en alleen zichzelf verdedigen wanneer ze worden aangevallen. Wel mogen ze het vuur openen op naderende voertuigen die ze verdacht vinden.

Voorts zijn volgens het officiële stuk ook tweehonderd leden van de Japanse 'luchtstrijdkrachten van de SDF' in Koeweit gestationeerd om te zorgen voor transport en bevoorrading. Dezelfde taken hebben vier Japanse marineschepen in de Perzische Golf. Japan helpt in Irak wel andere betrokken landen die lid zijn van de VN met medische zorg, bevoorrading, onderhoudswerkzaamheden, communicatie en met bouwprojecten.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief