Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Top Likoed stemt over coalitie met Arbeidspartij

9 dec 04

Het centraal comité van de rechtse Likoed-partij in Israël stemt donderdag over een voorstel van premier Sharon om de Arbeidspartij en twee orthodoxe partijen in de regeringscoalitie te halen.

Sharon heeft de steun van de beoogde coalitiepartners nodig om zijn plan voor de Israëlische terugtocht uit de Gazastrook te kunnen realiseren. Hij deed donderdag nog een oproep aan de ongeveer 3000 leden van het centraal comité van Likoed om hem te steunen in zijn toenadering tot de Arbeidspartij. De uitslag van de stemming wordt waarschijnlijk donderdagavond 21.00 uur (Nederlandse tijd) bekend.

Sharon moet op zoek naar nieuwe partners voor zijn regering, omdat hij vorige week de ministers van Shinui buitenspel zette. Hij nam die stap omdat die partij tegen de begroting voor 2005 had gestemd. Het centraal comité van Likoed is volgens de Israëlische krant Haaretz positief over samenwerking met de Arbeidspartij.

Als het centraal comité tegen het voorstel van Sharon stemt, moet de premier vermoedelijk nieuwe verkiezingen uitschrijven. Daardoor zou vertraging kunnen ontstaan bij de Israëlische terugtocht van de Gazastrook. De ontruiming moet in de zomer van 2005 beginnen.

(Bron: ANP/AFP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief