Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Veroordeelde in zaak-Nienke komt vrijdag vrij

10 dec 04

Kees B., veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging wegens de moord op de Schiedamse Nienke Kleiss (10) en de poging daartoe op haar vriendje Maikel (11), komt vrijdag op vrije voeten. Dat heeft de hoofdadvocaat-generaal van het ressortsparket in Den Haag, M. van Capelle, vrijdag meegedeeld.

Het Haagse ressortsparket heeft besloten de tenuitvoerlegging van de straf van op te schorten, nadat hernieuwd DNA-onderzoek in de zaak een andere verdachte, W.H., als vermoedelijke dader heeft aangewezen. "Het gaat om een strafonderbreking", aldus Van Capelle. "Daarmee geven wij geen oordeel over de veroordeling van de heer B.".

De politie arresteerde B. in september 2000 als verdachte in de zaak. Nienke Kleiss werd op 22 juni 2000 in het Beatrixpark in Schiedam seksueel misbruikt en vermoord. Haar kameraadje Maikel ontsnapte aan de dood. B. was op het moment van het gruwelijke misbruik in het park en heeft zelf het alarmnummer 112 gebeld.

Toen bleek dat hij een seksuele voorkeur voor kinderen had en zich geen goed alibi kon verschaffen, werd hij verdachte. B. legde een bekentenis af, die hij later weer introk. De rechtbank in Rotterdam en - in hoger beroep - het gerechtshof in Den Haag veroordeelden B. Pogingen van B.'s advocaat J. Taekema om aan de hand van nader onderzoek B.'s onschuld aan te tonen, strandden.

De Hoge Raad verwierp een beroep in cassatie en wees afgelopen zomer nog een verzoek om herziening van de zaak af. De Hoge Raad zal zich naar het laat aanzien met spoed over de herziening van de zaak-B. buigen. Deze procedure moet worden afgewikkeld om de veroordeling van B. formeel om te zetten in een vrijspraak.

De raadslieden van B. - naast Taekema ook G. Spong - hebben donderdag een nieuw herzieningsverzoek bij de Hoge Raad ingediend. "Fantastisch", zo reageerde Spong vrijdagmorgen op het nieuws van de aanstaande vrijlating van B. De raadsman had donderdag gedreigd met een kort geding, voor het geval het Openbaar Ministerie (OM) zou besluiten B. langer vast te houden.

Spong zegt dat ook het OM mogelijk herziening bij de Hoge Raad zal aanvragen. "Dat zou uniek zijn", aldus de raadsman. Spong verwacht dat de Hoge Raad zich met spoed over de herziening zal buigen en dat de procedure slechts korte tijd in beslag zal nemen, omdat er bewijs ligt dat rechtstreeks naar een andere verdachte wijst. De procedure kan mogelijk in januari al zijn afgerond.

Bij eerdere, recente herzieningszaken lagen de feiten aanzienlijk complexer. In de Puttense zaak (de moord op Christel Ambrosius in 1994) was eveneens sprake van ingetrokken bekentenissen. De twee veroordeelden werden na herziening vrijgesproken, maar onderzoek naar de werkelijke dader heeft (nog) niets opgeleverd.

In de Deventer zaak (de moord op Jacqueline Wittenberg in 1999) werd de veroordeelde na herziening opnieuw veroordeeld, omdat justitie nieuw bewijs wist te verzamelen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief