Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Medisch dossier Arafat overhandigd aan Palestijnen

11 dec 04

De neef van de onlangs overleden Palestijnse leider Yasser Arafat heeft zaterdag diens medisch dossier overhandigd aan de Palestijnse Autoriteit in Ramallah. Dat heeft de neef, Nasser al-Kidwa, zaterdag gezegd tijdens een persconferentie in de stad op de Westelijke Jordaanoever.

De neef kreeg het dossier vorige maand. Hij zei toen dat volgens het dossier geen sporen van vergif zijn gevonden. Maar hij voegde er wel aan toe dat het ook niet kan worden uitgesloten. Veel Palestijnen verdenken de Israëliërs ervan hun leider te hebben vergiftigd.

Yasser Arafat overleed op 11 november in Parijs. Het bijna zeshonderd pagina's tellende document moet duidelijkheid verschaffen over de doodsoorzaak van Arafat. De weduwe van de Palestijnse leider heeft ook een kopie van het dossier.

De secretaris-generaal van de Palestijnse Autoriteit, Tayeb Abdelrahim, heeft zaterdag zijn vertrek aangekondigd. Dat moest volgens de Palestijnse wetgeving omdat hij campagneleider is geworden vam Mahmoud Abbas, die namens de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) meedingt naar het presidentschap.

De wet bepaalt dat iemand in dat geval zijn openbare functies moet neerleggen. De campagne voor de presidentsverkiezingen van 9 januari, begint op 25 december. Het ontslag van Abdelrahim gaat 24 uur eerder in.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief