Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Likoed en Arbeidspartij in overleg over coalitie

12 dec 04

De Israëlische Arbeidspartij en de rechtse Likoed-regering van premier Ariel Sharon zijn zaterdagavond laat besprekingen begonnen over een brede coalitieregering. Het eerste overleg begon direct nadat het bestuur van de Arbeidspartij had ingestemd met de onderhandelingen.

Dit berichtte de Israëlische krant Haaretz zondag. Sharon zal later zondag een ontmoeting hebben met Eli Yishai, de voorzitter van de ultraorthodoxe Shas. Sharon wil Shas ook uitnodigen om tot de nieuw te vormen coalitieregering toe te treden. Naar verwachting worden zondag ook al besprekingen begonnen met de ultraorthodoxe UTJ over toetreding.

Leden van de rechtse Likoed en de linkse Arbeidspartij zeiden te verwachten dat de onderhandelingen niet lang hoeven te duren. De Arbeidspartij zei zondag geen voorwaarden te stellen aan de toetreding. Circa 70 procent van de bevolking steunt een coalitie tussen Likoed en de Arbeidspartij.

Shimon Peres, de leider van de Arbeidspartij, zei zaterdag te verwachten dat het overleg slechts enkele dagen zal duren. De 81-jarige Peres benadrukte tijdens een bijeenkomst van zijn partij dat hij vooral aan de regering wil deelnemen om het terugtrekkingsplan uit de Gazastrook te realiseren.

Sharon kreeg donderdag al toestemming van het bestuur van de Likoed om onderhandelingen te beginnen met de Arbeidspartij over toetreding tot de regering. Dit betekent dat Sharon geen vervroegde verkiezingen hoeft uit te schrijven en zijn plan voor terugtrekking uit de Gazastrook kan doorzetten. Vervroegde verkiezingen zou Likoed vermoedelijk veel zetels kosten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief