Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Ali Chemicali' als eerste voor gerecht

15 dec 04

Ali Hassan al-Majid is de eerste medewerker van Saddam Hoessein die voor het gerecht komt. Dat heeft de Iraakse minister van Defensie Shalaan woensdag gezegd. Al-Majid staat ook bekend als 'Ali Chemicali' omdat hij bevel zou hebben gegeven tot de aanval met gifgas op Koerden in 1988.

De rechtszaak kan mogelijk volgende week al beginnen en anders half januari, aldus Shalaan. Al-Majid is tot nog toe de enige luitenant van de dictator van Tikrit die op kan voor een proces, zegt de bewindsman. Shalaan zei niet te denken dat het een lang proces wordt tegen de beul van Saddam.

Alle bewijzen en getuigen tegen de nu zestigjarige neef van Saddam Hoessein staan klaar, aldus verklaarde de minister. De coalitietroepen arresteerden Al-Majid op 21 augustus 2003. De neef van Saddam Hoessein was op dat moment presidentieel adviseur en commandant over het zuiden van Irak. Daar was hij onder meer verantwoordelijk voor het neerslaan van de sjiitische opstand van 1991.

Ali Chemicali werd evenwel vooral berucht door zijn optreden in 1988 tegen Koerden in het noorden van het land. Hij gaf opdracht een gifgasaanval uit te voeren op de plaats Halabja waardoor zeker 5000 mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, omkwamen.

De Iraakse interim-premier Allawi zei dinsdag voor de Nationale Raad, het voorlopige Iraakse parlement, dat "de symbolen van het voormalige regime één voor één worden berecht". Hij wilde niet kwijt welke leden van het verdreven bewind het spits moeten afbijten en op welke dag de eerste rechtszaken beginnen. Ook noemde hij geen datum voor het begin van het proces tegen Saddam Hoessein zelf.

(Bron: ANP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief