Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CDA wil toch iets extra's voor koopkracht ouderen

16 dec 04

Het CDA wil dat het kabinet toch iets extra's doet om de koopkracht van ouderen met een laag inkomen bij te spijkeren. Tweede-Kamerlid Verburg wil dat de fiscale kortingen voor ouderen ook toegankelijk worden voor 65-plussers die geen of heel weinig belasting betalen.

Het voorstel van Verburg zou met terugwerkende kracht moeten worden ingevoerd vanaf 2003. Naar schatting 85.000 ouderen zullen ervan profiteren. Het plan, dat op een brede steun in de Kamer kan rekenen, kost de schatkist 14 miljoen euro per jaar.

Maar volgens De Geus past de door Verburg voorgestelde maatregel niet in het fiscale systeem. "et lijkt me niet verstandig die kant op te gaan" zei hij. Het is volgens De Geus ook niet nodig om iets extra's te doen voor de koopkracht van ouderen. De minister ontraadde het CDA dan ook een motie in te dienen, maar Verburg zal dat later op de dag toch doen.

Vorige week opperde het CDA nog om alle ouderen met een inkomen tot 110 procent van het minimumloon eenmalig 100 euro extra te geven. Ook dat wees De Geus toen af. Volgens de minister zou het geld ook terechtkomen bij ouderen die niet in financiële problemen zitten.

Daarop zei Verburg gezocht te hebben naar een meer specifieke en structurele oplossing voor de "tille armoede"onder ouderen. Volgens het CDA-Kamerlid levert haar zogeheten verzilveringsregeling alleenstaande ouderen 36 euro per jaar op en tweepersoonshuishoudens 72 euro.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief