Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Advies: 'Lijden aan leven' reden voor euthanasie

16 dec 04

Onder zeer strikte voorwaarden mogen artsen hulp bij zelfdoding of euthanasie toepassen bij patiënten die niet ziek zijn maar 'lijden aan het leven'. Dat stelt de commissie-Dijkhuis in een advies aan artsenorganisatie KNMG. Volgens het ministerie van Volksgezondheid (VWS) is daar echter geen juridische basis voor en staatssecretaris Ross is niet van plan om de wet aan te passen.

De KNMG-commissie onder voorzitterschap van emeritus hoogleraar klinische psychologie en psychotherapie J. Dijkhuis meent dat lijden te veel aan ziekte wordt gekoppeld. Ook bij "lijden aan het leven" kan sprake zijn van ondraaglijkheid en uitzichtloosheid, aldus Dijkhuis.

De commissie liet donderdag weten dat de rol van de arts terzake zich in de praktijk moet "uitkristalliseren". Volgens Dijkhuis is er geen reden om problemen bij voorbaat buiten het "medisch domein" te plaatsen. Wel vraagt de commissie zich af of artsen over voldoende deskundigheid beschikken om goed te kunnen omgaan met deze vraagstukken. De KNMG moet de discussie en de deskundigheid van de artsen op dit gebied stimuleren. Volgens Dijkhuis is verandering van de euthanasiewet niet nodig.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft het advies nog niet gelezen. Maar op het eerste gezicht is uitvoering ervan niet mogelijk zonder de wet te veranderen en dat is Ross niet van plan, stelt een woordvoerder. De staatssecretaris meent dat de overheid "uiterst terughoudend" moet zijn met dit soort regelgeving die "buitengewoon gevoelig" ligt. Om de huidige wet verder op te rekken is een arrest van de Hoge Raad nodig en die bepaalde juist in de zaak van oud-PvdA-senator Brongersma dat het niet mocht.

De artsenorganisatie vroeg de commissie advies in verband met de zaak-Brongersma. In 2002 oordeelde de Hoge Raad de Haarlemse huisarts P. Sutorius schuldig aan hulp bij zelfdoding van Brongersma in april 1998. De hoogbejaarde oud-senator was niet ongeneeslijk ziek, maar leed volgens eigen zeggen "aan het leven". Op diens dringende verzoek hielp Sutorius hem bij zijn zelfdoding door hem een dodelijk drankje te geven. Volgens de Hoge Raad kan levensmoeheid geen criterium zijn voor hulp bij zelfdoding als iemand "geen medisch geclas-sificeerde lichamelijke of psychische aandoeningen'' heeft.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief