Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende: Overleg Turkije gaat goede kant uit

16 dec 04

Volgens premier Balkenende gaat het overleg over de start van onderhandelingen met Turkije over EU-lidmaatschap "de goede kant uit". "We zijn er nog lang niet, maar ik ben zeer ingenomen met het overleg", aldus Balkenende donderdagmiddag na een vergadering van de Europese christen-democratische leiders in Meise bij Brussel.

Over de inhoud van de gesprekken wilde de premier geen mededelingen doen. Later op de middag overlegt hij nog met de Turkse premier Erdogan, voorafgaand aan de start van de top met EU-leiders over Turkije, donderdagavond.

Volgens CDA-europarlementariër Eurlings hebben de christen-democratische leiders, verenigd in de EVP, afgesproken dat de EU ook rekening zal houden met de eigen mogelijkheid om Turkije op te kunnen nemen. "Dat is minstens even belangrijk als de vraag of Turkije aan de Europese criteria voldoet", aldus Eurlings, die eerder namens het EP een belangrijk advies opstelde over Turkse toetreding tot de EU.

Daarnaast geven de EVP-leiders in een verklaring aan dat zij de uitkomst van de gesprekken met Turkije "niet kunnen garanderen". Ook zou er een open einde moeten zijn aan de onderhandelingen, waarbij Turkije uitzicht krijgt op een "stevige verankering in de EU" als de toetreding niet te realiseren valt, aldus Eurlings.

De EVP komt daarmee behoorlijk tegemoet aan de wens van de Oostenrijkse christen-democratische kanselier Schüssel, die nogal sceptisch staat tegenover de toetreding van Turkije. Volgens Eurlings heeft ook Balkenende deze tekst ondersteund. "Het is nog wel de vraag of deze tekst donderdagavond ook op tafel ligt als de EU-leiders vergaderen", aldus de CDA-europarlementariër.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief