Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VVD zet streep door vmbo

17 dec 04

Het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) als onderwijssoort moet plaatsmaken voor een vakwerkschool en een theoretische mavo (middelbaar algemeen voortgezet onderwijs). Volgens de VVD kampt het vmbo sinds de oprichting ervan met problemen. Via de vakwerkschool moet het worden omgebouwd tot een "gedegen, voorbereidende beroepsgerichte opleiding''.

Het vmbo wordt vaak geassocieerd met "geweld, drop-outs en taalachterstanden'', somt de VVD de problemen op. In de notitie 'Oog voor ongekend talent' hebben de liberalen vrijdag een plan gelanceerd om de onderwijssoort in zeven stappen om te bouwen tot vakwerkschool. Daarnaast moet de theoretische mavo nieuw leven worden ingeblazen.

Volgens VVD-Tweede-Kamerlid Balemans is het de hoogste tijd om de problemen in het vmbo-onderwijs aan te pakken. Zijn bedoeling is in de eerste plaats om het aantal leerlingen dat zonder diploma van school gaat, flink terug te dringen. Ook moeten zij na de vakwerkschool eenvoudiger doorstromen naar het middelbaar beroepsonderwijs. De liberaler willen verder de sfeer op de scholen verbeteren zodat "geweld en bedreigingen absolute uitzondering'' worden.

Balemans wil leerlingen met ernstige leer- of gedragsproblemen apart van de vakwerkschool en mavo opleiden in eigen scholen. Deze groep leerlingen moet "niet ten koste van zichzelf en andere leerlingen in het reguliere onderwijs worden geperst''.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief