Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van Anraat zat in safehouse AIVD

18 dec 04

Frans van Anraat, de Nederlander die volgens justitie Saddam Hoessein in de jaren tachtig heeft geholpen bij het maken van mosterdgas, werd tot zijn arrestatie vorige week beschermd door de Nederlandse overheid. Dat meldt het NOS Journaal.

De 62-jarige Van Anraat werd vorige week maandag aangehouden in een zogeheten safehouse van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Amsterdam. In een safehouse worden normaal gesproken bedreigde personen, zoals politici, of kroongetuigen tijdelijk ondergebracht.

Niemand in Den Haag wil op dit moment antwoord geven op de vraag waarom Van Anraat, verdacht van medeplichtigheid aan volkerenmoord, bescherming genoot van de Nederlandse overheid. De inlichtingendienst AIVD noch Binnenlandse Zaken willen reageren.

"We doen geen mededelingen over safehouses", zegt Binnenlandse Zaken, "omdat we dan mogelijk operationele informatie van bijvoorbeeld de AIVD prijsgeven."

Justitie zegt enkel: "Voor ons is alleen van belang dat we wisten waar Van Anraat woonde, zodat we hem konden aanhouden."

De SP heeft in de Tweede Kamer een spoeddebat aangevraagd over de kwestie met de ministers Remkes, Donner en Bot.

Chemische wapens
Frans van Anraat heeft volgens justitie het regime van Saddam Hoessein grondstoffen geleverd waarmee chemische wapens zijn geproduceerd. Saddam zette die wapens in tegen de Koerden in Noord-Irak in 1988. Na de val van Saddam vluchtte Van Anraat vanuit Irak naar Nederland.

Justitie hield hem in de gaten en ontdekte dat de man een safehouse in Amsterdam bewoonde. De arrestatie van Van Anraat werd begin vorige week enkele uren vervroegd omdat de Nationale Recherche, die de telefoon van Van Anraat afluisterde, doorkreeg dat hij wilde vluchten.

Bij de arrestatie stonden de koffers van de man al gepakt in de gang.

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag de voorlopige hechtenis van Van Anraat met dertig dagen verlengd.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief