Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De Mol wint cruciaal duel tv-rechten

22 dec 04

De voetbalwereld heeft gekozen. Sentimenten telden na 40 jaar niet meer. John de Mol gaat de komende drie seizoenen met Talpa de eerste samenvattingen van de eredivisiewedstrijden uitzenden, via zijn publieke zender Nickelodeon. Met zijn belang in telecombedrijf Versatel heeft de nieuwe mediatycoon ook de live-wedstrijden achter de decoder binnengehaald.

Wekenlang gespeculeer over de verdeling van de uitzendrechten van de eredivisie kwam woensdag tot een eruptie bij de vergadering van de achttien clubs in Zeist. Bijna 70 miljoen euro per jaar valt er te verdelen, een enorme stijging in vergelijking met de huidige contracten. En John de Mol was de grote winnaar, de publieke omroep NOS keek gelaten toe. De binding uit het verleden telde woensdag niet meer bij de stemming. Unaniem was het oordeel van de clubs: 18-0 voor De Mol.

Begin december konden geïnteresseerde partijen een bod uitbrengen op de zes pakketten, die de Eredivisie CV als onderhandelingspartner had samengesteld. Getoetst door mededingingsautoriteit NMa, benadrukte voorzitter Michael van Praag van de vertegenwoordiger van de eredivisieclubs. Bij de belangrijkste rechten, de eerste samenvattingen van de negen eredivisieduels, waren twee kandidaten meteen duidelijk. De NOS, die de rechten veertig jaar had, en Talpa, de investeringsmaatschappij van John de Mol. De laatste was ook betrokken bij het debacle in 1996 met Sport7, dat na ruim drie maanden uitzenden failliet ging.

De verdeling viel woensdag uit in het voordeel van nieuwe partners. Het eerste recht van de samenvattingen naar Talpa, de live-wedstrijden op vrijdag (inclusief drie uitwedstrijden van Ajax, PSV en Feyenoord) op het open net voor 'slechts' 3,5 miljoen euro naar RTL, het tweede recht op de samenvattingen naar RTL, alle live-wedstrijden van Ajax, PSV, Feyenoord achter de decoder naar Versatel, alle andere live-wedstrijden (inclusief playoffduels) van achter de decoder opnieuw Versatel en de radiorechten naar de NOS.

Versatel, dat de livewedstrijden achter de decoder krijgt, was blij. Het telecombedrijf verklaarde het succes niet uit het feit dat De Mol grootaandeelhouder van het bedrijf is. Versatel verwacht een toename in het aantal abonnees door de toewijzingen. Canal+, dat nu de duels live uitzendt, gaf aan dat het verlies gecompenseerd zal moeten worden met iets anders. UPC, gedeeltelijk eigenaar van Canal+, gaf aan de rechtsgeldigheid van de biedingsprocedure in twijfel te trekken en mogelijk juridische stappen te ondernemen.

De Mol, de grote winnaar van de veiling, was opgetogen. Ook al had het kabinet dinsdag nog een verrassing in petto dat conform de Mediawet de publieke omroep bij de aanbesteding van de tweede rechten van de samenvattingen in gelegenheid gesteld moet worden daarover te onderhandelen. Als "braaf staatsburger" zou De Mol dat nog eens uitzoeken. De Mol ziet het als een uitdaging de wedstrijden minstens zo goed als de NOS in beeld te brengen. "Mijn handen jeuken."

De Mol is niet bang voor de toekomst van Studio Sport. "Van de 1800 uur die de rubriek op jaarbasis uitzendt, bestaat 180 uur uit voetbal. De NOS heeft nog steeds een prachtig rechtenpakket."

De NOS kan de gevolgen van de beslissing nog niet direct in beeld brengen. Ook niet voor het personeel, dat woensdag bij monde van verslaggevers teleurgesteld reageerde. Directeur Gerard Dielessen, die de onderhandelingen deed, probeerde op het laatste moment de clubs nog tot een andere keuze te brengen. Zonder resultaat. "Studio Sport blijft een belangrijke speler in de sportverslaggeving. We hebben er veertig jaar aan meegewerkt om deze sport groot te maken", zei Dielessen.

De Mol heeft woensdag goede zaken gedaan. Hij betaalde ongeveer 35 miljoen voor de samenvattingen. Het aandeel Versatel steeg zo veel in waarde dat de ondernemer, die een belang heeft van 41,7 procent in Versatel, daar al bijna 39 miljoen voor terugkreeg.

De eredivisieclubs, benadrukte Michael van Praag, hebben niet alleen gekozen voor het geld. Over de precieze verdeling van de inkomsten wilde de ECV niets kwijt. "Je kunt globaal spreken van een stijging van 70 tot 75 procent", lichtte Van Praag toe. "Dat wil niet zeggen dat elke club daadwerkelijk driekwart meer ontvangt dan het huidige bedrag. Dat is afhankelijk van een aantal factoren", aldus Van Praag.

De Eredivisie CV was eerder al geconfronteerd met het oordeel van het Commissariaat voor de Media (CvdM), dat de uitvoering van alle details van het zogenaamde tenderdocument van de rechten in strijd zouden kunnen zijn met de Mediawet. Het CvdM wacht voorlopig af hoe De Mol straks alles in beeld brengt. De NOS hoeft niet helemaal te wanhopen want volgens de wet heeft Publieke Omroep de verplichting actueel sportnieuws in beeld te brengen.

"De NOS kan bij het aantreden van een commerciële partij een beroep doen op dat voorkeursrecht. De partijen zullen eerst zelf om de tafel moeten gaan zitten. Mochten er problemen ontstaan, komt het Commissariaat voor de Media in beeld", aldus Inge Brakman van het CvdM.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief