Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dodental zeebeving boven 56.000

28 dec 04

Het dodental in Zuidoost-Azië als gevolg van de zeebeving bij Sumatra zou zijn opgelopen tot meer dan 56.000. De meeste doden (27.000) zijn gevallen in Indonesië, gevolgd door Sri Lanka (bijna 19.000). De verwachting is dat het aantal doden nog oploopt omdat er nog steeds duizenden mensen vermist worden.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO vreest dat het huidige dodental verdubbelt als er op grote schaal besmettelijke ziekten gaan uitbreken. Een topfunctionaris van de WHO zei dinsdag in Genève dat in de getroffen landen zo snel mogelijk medische hulpmiddelen en drinkwater verspreid moeten worden. De schade en de chaos in de kuststreken als gevolg van de tsunami's is enorm; miljoenen mensen zijn dakloos geworden en hebben geen eten en schoon drinkwater.

Bij de ramp zijn ten minste drie Nederlanders omgekomen, berichten over een vierde dode zijn nog niet bevestigd. Dinsdagochtend meldde een medewerkster van de Nederlandse ambassade in Bangkok de vondst van een Nederlandse vrouw en meisje op het Thaise eiland Phuket. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dat en meldde daarnaast de dood van een Nederlander op Sri Lanka.

Later op de dag werd bekend dat ook een 3-jarig Nederlands meisje uit Hongkong op een eiland aan de Thaise kust is omgekomen. Het ministerie laat zich daar echter niet over uit. Volgens de ANWB raakten zo'n zestig Nederlanders door het natuurgeweld gewond; dertien mensen zijn nog vermist.

Dinsdagochtend vroeg kwamen de eerste Nederlandse reizigers uit het rampgebied terug op Schiphol. Voor de veelal erg geëmotioneerde toeristen was op de luchthaven een speciale ruimte ingericht, waar ze in alle rust met hun familie werden herenigd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stuurt een team van 29 identificatiespecialisten naar Zuidoost-Azië om ter plekke te helpen met de identificatie van de geborgen lichamen. Woensdag vertrekken drie medewerkers van een hulpteam van de ANWB vanuit Bangkok naar Phuket. Zij zullen in de ziekenhuizen nagaan welke gewonden naar Nederland kunnen worden vervoerd.

Bij het Calamiteitenfonds hebben zich tot en met dinsdag circa 1300 Nederlandse toeristen gemeld die zijn gedupeerd door de vloedgolven als gevolg van de zeebeving bij Sumatra. Maandag werd nog gerekend op 1650 reizigers die aanspraak zouden maken op een schadevergoeding uit het fonds.

De belangstelling voor het storten van geld op gironummer 555 is groot. Hoeveel geld inmiddels is gestort, is volgens de Samenwerkende Hulporganisaties nog niet te zeggen. Naast het bekende gironummer 555 komen in het hele land steeds meer kleinere hulpinitiatieven van de grond. Zo zamelen muziekzenders TMF en The Box woensdag geld in via sms-acties.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de reisadviezen voor de getroffen landen aangepast. Reizen naar getroffen gebieden in Maleisië, India, Indonesië, Bangladesh, Sri Lanka, Thailand en de Maldiven wordt ontraden.

(Bron: ANP/Reuters/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief