Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geld stroomt binnen op giro 555

6 jan 05

De Nederlandse actie voor de slachtoffers van de tsunami in Azië heeft tot donderdagmorgen al 63 miljoen euro opgeleverd. Dat recordbedrag komt nog veel hoger te liggen, aangezien vele publieke en commerciële tv- en radiostations donderdag samenwerken aan de Nationale Actie voor Azië.

De succesvolste nationale actie tot woensdag was in 1999 voor de vluchtelingen in Kosovo. De opbrengst was toen 114 miljoen gulden (bijna 52 miljoen euro).

Woensdag stond Nederland al drie minuten stil bij het leed in Azië. Bij de ramp kwamen zeven Nederlanders om, maar voor het leven van dertig vermisten wordt gevreesd. Van nog 102 andere Nederlandse bezoekers of inwoners van het rampgebied is het lot nog onduidelijk.

RTL4, SBS6 en Nederland 2 verzorgen vanaf 18.30 uur een gezamenlijke actieuitzending voor de slachtoffers van de tsunami. Zes commerciële radiostations en 3FM proberen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel onder de naam Radio 555. De initiatiefnemers van het tijdelijke station organiseren donderdagavond ook een benefietconcert op de Dam in Amsterdam. Daar geven Blof, Acda en De Munnik, Kane-zanger Dinand Woesthoff, Do en dj Tiësto optredens.

De televisiestations hebben speciaal voor de actie het telefoonnummer 0800-1112 geopend. Tweeduizend vrijwilligers, onder wie bekende Nederlanders, beantwoorden telefoontjes van mensen die nog bijdragen willen doorgeven. Als de lijnen overbezet raken, kunnen donateurs ook gebruik maken van de machtigingskaart die donderdag bij zes miljoen huishoudens in de brievenbus valt.

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft een bezoek gebracht aan de tempel nabij Khao Lak op het Thaise eiland Phuket waar het Rampen Identificatie Team (RIT) werkt aan het identificeren van de slachtoffers van de tsunami. "Een hele schokkende ervaring", zei hij na afloop.

Samen met Peter van Zunderd, de korpschef van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Nederlandse ambassadeur in Thailand Pieter Marres liet Remkes zich rondleiden over het tempelcomplex. De minister roemde het werk van de RIT'ers. "De mensen moeten hier hun werk doen onder buitengewoon logistiek moeilijke omstandigheden." Van Zunderd zei dat het RIT na het weekeinde wordt afgelost.

"Mijn mannen doen hier fantastisch werk. En aangezien het nog wel een hele tijd zal duren voordat alle slachtoffers zijn geïdentificeerd, komen er nieuwe mensen om ze af te lossen", aldus Van Zunderd. Hij noemde de situatie zoals hij die aantrof op het tempelcomplex, "overweldigend. Dat komt vooral door de enorme aantallen slachtoffers."

Volgens een RIT-lid waren er donderdag 28 containers met lichamen onderzocht op specifieke kenmerken en is van de slachtoffers DNA afgenomen. Twintig gekoelde containers, met ongeveer vijftig lichamen per container, moeten nog worden onderzocht.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief