Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dodental vloedgolf boven 153.000

7 jan 05

Het dodental als gevolg van de zeebeving in Azië is verhoogd naar meer dan 153.000. Onder de doden zijn zeker 409 buitenlanders. Duitsland (60), Zweden (52) en Groot-Brittannië (41) hebben de meeste doden te betreuren. Onder de slachtoffers bevinden zich ook 7 Nederlanders. Dertig landgenoten worden nog vermist; van 120 Nederlanders is het lot onzeker.

In Thailand is nog geen enkel buitenlands slachtoffer begraven. Zweden, Nederland en Duitsland hadden Thailand gisteren om opheldering gevraagd over geruchten dat omgekomen toeristen waren gecremeerd of begraven zonder dat er toestemming was verleend.

Een Thaise regeringswoordvoerder zegt dat er sprake is van een vergissing. Daaraan zou de lokale pers debet zijn. "Het is beleid van de Thaise regering om niets te doen met de lichamen van buitenlanders, behalve met instemming van de nabestaanden. Daarom worden alle lichamen bewaard in containers."

In Brussel vindt vanmiddag een ingelaste vergadering plaats over de ramp in Azië. Naar verwachting stemmen de EU-ministers in met een voorstel om 450 miljoen euro extra uit de Europese reserves te halen.

Daarnaast bespreken de ministers, onder wie Bot (Buitenlandse Zaken) en Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking), een aantal plannen voor verdere hulp aan het rampgebied. Een van de plannen is het formeren van een team van 5000 man dat standby staat bij grote rampen.

Later op de dag bespreken de ministers van Volksgezondheid hoe ze de dreigende uitbraak van ziekten kunnen bestrijden.

(Bron: NOSnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief