Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nog 35 Nederlanders niet-traceerbaar

10 jan 05

Van nog 35 Nederlanders die mogelijk tijdens de zeebeving in het getroffen gebied waren, is volstrekt onduidelijk of ze slachtoffer zijn geworden van de natuurramp. Het aantal 'niet-traceerbaren' is de afgelopen week sterk gedaald. Vorige week waren het er nog tweehonderd.

Inmiddels zijn acht Nederlandse doden geteld en dertig landgenoten staan te boek als vermist. In Thaise ziekenhuizen liggen nog vier gewonden met een Nederlands paspoort.

Het rampenidentificatieteam (RIT) is de afgelopen dagen in een hogere versnelling gaan werken. Was er vorige week donderdag nog één 'lijn' waar de stoffelijke overschotten werden onderzocht, nu zijn dat er vijf. Volgens de chef van het Korps Landelijke Politiediensten P. van Zunderd, in feite de baas van het RIT, zijn de omstandigheden de afgelopen dagen sterk verbeterd. Zo zijn de honden en kippen die rond de lijkenzakken rondscharrelden, gevangen en afgevoerd.

De identificatie van slachtoffers moet nog sneller, vindt Van Zunderd. "Uit respect voor de nabestaanden zodat die duidelijkheid kunnen krijgen."

De hulp aan lokale slachtoffers krijgt ook steeds meer vorm. Hulporganisaties werken in het Indonesische Atjeh aan een kindertelefoon waar jonge getroffenen terecht kunnen met hun verhaal. Via de hulplijn kunnen kinderen ook laten weten dat ze onderdak of hulp nodig hebben bij het zoeken naar familie. Twee Nederlanders, die de tsunami in Sri Lanka overleefden en zijn teruggekeerd met hulpgoederen, vertelden dat kinderen in het rampgebied daar zich stierlijk vervelen en dolgelukkig zijn met knuffels.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft maandag de internationale gemeenschap opgeroepen om de kustgebieden die getroffen zijn op duurzame wijze weer op te bouwen. Volgens de natuurorganisatie zijn gebieden waar ecosystemen nog intact waren minder hard getroffen door de watermassa dan plaatsen waar wel is ingegrepen in de natuur. Koraalriffen en mangrovebossen bijvoorbeeld werkten als een buffer tegen het water.

Het raadsel rond de 'Heilige Nagel van Floris' is opgelost. De spijker, een van de stukken voor een internetveiling voor het goede doel, lag in een kluis van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). De notaris had het kleinood daar in gestopt omdat hij het pakketje waarin de nagel zat, niet kon thuisbrengen. Het timmermansgereedschap speelt een belangrijke rol in de Floris-film.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief