Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tien jaar cel voor cipier Abu Ghraib

15 jan 05

De Amerikaanse cipier Charles Graner heeft van een tienkoppige militaire jury tien jaar cel gekregen voor mishandeling van Irakezen in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad. Ook wordt hij gedegradeerd tot soldaat, moet hij zijn salaris terugbetalen en wordt hij na het uitzitten van zijn straf oneervol ontslagen.

De 36-jarige gevangenbewaarder was samen met zijn vriendin Lynndie England te zien op de foto's van mishandeling en vernedering in de Iraakse gevangenis. Hij kon maximaal 15 jaar krijgen.

Tijdens de behandeling van de zaak heeft hij steeds gezegd dat hij onschuldig is en dat hij alleen maar bevelen heeft opgevolgd. Volgens sergeant Joseph Darby, die de foto's aan de autoriteiten overhandigde, had Graner wel degelijk lol in de mishandelingen.

De jury achtte de militair schuldig op alle tien punten van de aanklacht. Die luidt onder meer dat hij gevangenen heeft geslagen, gedwongen heeft tot masturbatie en naakt op elkaar heeft gestapeld.

Eerder is in deze zaak al een sergeant veroordeeld tot acht jaar. Zeven andere militairen, onder wie Lynndie England bij wie Graner een kind verwekte, moeten nog voor de krijgsraad komen. De foto's schokten de VS en gaven een impuls aan het verzet tegen de Amerikanen in Irak.

(Bron: NOSnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief