Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende verdedigt Verdonk

21 jan 05

Premier Balkenende heeft het vrijdag opgenomen voor minister Verdonk van Integratie. "Zij probeerde het maatschappelijk klimaat te temperen toen ze zei dat de Amsterdamse vrouw die de tasjesrover doodreed, zich niet schuldig heeft gemaakt aan moord."

Verdonk reageerde daarmee op de onrust in de Marokkaanse gemeenschap, waar te horen is dat "iemand is vermoord", stelde Balkenende. Zij constateerde ook dat de Marokkaanse El B. nog geleefd zou hebben als hij geen tasje had geroofd uit de auto van de 43-jarige automobiliste. "Die opmerking is geheel terecht", aldus Balkenende.

Eerder had Verdonks collega Donner van Justitie haar nog gekapitteld. "Een politicus moet niet voor zijn beurt spreken", zei hij. Als een zaak onder de rechter is, is het gebruikelijk om er geen opmerkingen over te maken, voegde hij eraan toe. Ook de Nijmeegse strafrechtdeskundige P. Tak vindt dat. "Politici moeten hun waffel houden en de zaak aan de rechter overlaten." In principe is Balkenende het daarmee eens. Volgens hem liep Verdonk het Openbaar Ministerie (OM) echter niet voor de voeten.

De 19-jarige El B. roofde afgelopen maandagavond, samen met een 18-jarige maat een tasje uit de auto van een 43-jarige automobiliste die stilstond voor het stoplicht. De vrouw reageerde door achteruit rijdend het op een scooter vluchtende tweetal te achterhalen en ramde de scooter. El B. raakte klem tussen de bumper en een boom en overleed ter plekke.

Enkele honderden mensen, onder wie veel Marokkaanse jongeren, herdachten hem vrijdag voor de derde maal deze week in Amsterdam-Oost. Ze liepen van de met bloemen gemarkeerde boom naar een moskee en hielden daar een besloten herdenkingsdienst. Soms raakten de emoties verhit, maar de zus van El B. suste de gemoederen en vroeg om er een gedenkwaardige bijeenkomst van te maken.

De rechtbank heeft vrijdag de vervolging tegen El B. op verdenking van een eerdere roofoverval gestaakt. Tegen hem had het OM vier dagen voor zijn dood twee jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank vindt echter dat die zaak is afgedaan, omdat de verdachte is overleden. Zijn 18-jarige metgezel is vrijdagmiddag vrijgelaten. Hij blijft wel verdacht en heeft de tasjesroof op maandagavond ook bekend. Hij moet op een later tijdstip voor de rechter verschijnen.

Vrijdagavond werd de 43-jarige vrouw die de rover doodreed, al vrijgelaten. Dat was tegen de zin van het OM dat haar van doodslag verdacht. De rechter-commissaris zag evenwel niet genoeg aanwijzingen dat ze de bedoeling had de jongens dodelijk te raken. Het OM gaat nog wel door met onderzoek naar haar daad en ze blijft ook verdachte. Het gaat echter niet in beroep tegen haar vrijlating. De verwachting is dat de beschuldiging van doodslag zal vervallen en dat de aanklacht zal neerkomen op dood door schuld. Daar staat een aanzienlijk lagere straf op.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief