Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bouterse was wel bij Decembermoorden

25 jan 05

De Surinaamse justitie lijkt een harde zaak te hebben tegen de Surinaamse ex-legerleider Dési Bouterse, de hoofdverdachte van de beruchte Decembermoorden van 1982.

In uitgelekte stukken van de Surinaamse justitie verklaren verscheidene ex-militairen en voormalige lijfwachten dat Bouterse wel degelijk op 8 december in Fort Zeelandia was, iets wat hij zelf altijd heeft ontkend. De moorden hadden destijds plaats in dit historische gebouw aan de Surinamerivier.

De Volkskrant, die dinsdag berichtte het justitieel onderzoek in bezit te hebben, citeerde onder anderen ex-militair Evert V: 'Indien de heer Bouterse of wie dan ook verklaart dat hij, Bouterse, zich niet in Fort Zeelandia bevond op 8 december, dan is dit bezijdens de waarheid'.

Tijdens de Decembermoorden werden vijftien vermeende tegenstanders van de toenmalige militaire regering onder leiding van Bouterse om het leven gebracht. Het gerechtelijk vooronderzoek in deze zaak is eind vorig jaar afgesloten.

De verwachting is dat Bouterse en verscheidene andere verdachten nog dit jaar voor de krijgsraad moeten verschijnen. Het is overigens niet de eerste keer dat er verklaringen opduiken die Bouterse in Fort Zeelandia plaatsen ten tijde van de executies.

De enige man die de moordpartijen overleefde, ex-vakbondsleider Fred Derby, legde kort voor zijn dood in mei 2001 een gedetailleerde verklaring af. Ook Derby stelde dat Bouterse in het fort was.

De Nederlandse advocaat G. Spong zei ook al in 2001 dat de getuigenis van "kroongetuige Derby" van "ontzagwekkenwekkend belang" is geweest omdat die definitief afrekende met verklaringen van Bouterse dat hij niet in Fort Zeelandia was.

Bouterse, intussen parlementariër, heeft eerder gezegd dat hij als toenmalig militair leider "politiek verantwoordelijk" was, maar hij heeft altijd ontkend zelf te hebben geschoten. Het justitieel onderzoek naar de Decembermoorden begon pas vijf jaar geleden, kort voordat de zaak dreigde te verjaren.

Suriname kiest in mei van dit jaar een nieuw parlement, dat iets later weer een president zal aanstellen. Bouterse is kandidaat voor die post.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief