Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Illustrator en schrijver Max Velthuijs overleden

26 jan 05

Max Velthuijs, schepper van de wereldberoemde Kikker, is dinsdag in Den Haag overleden, zo heeft een familielid meegedeeld. Hij is 81 jaar geworden.

De tekenaar en schrijver van kinderboeken was jarenlang werkzaam in het reclamevak. Pas op latere leeftijd, in 1962, begon hij met illustraties voor kinderboeken. Zijn werk werd vele malen nationaal en internationaal bekroond. Hij drukte zijn stempel op de hedendaagse kinderboekcultuur. 'Kikker is Verliefd' betekende zijn internationale doorbraak.

Velthuijs ontving tweemaal Het Gouden Penseel. In 1977 voor 'Het goedige monster en de rovers' en in 1986 voor 'Klein-Mannetje vindt het geluk'.

Vorig jaar kreeg hij in Kaapstad uit handen van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Nadine Gordimer en aartsbisschop Desmond Tutu de Hans Christiaan Andersen Prijs. Die wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een schrijver/tekenaar die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de kinderliteratuur. In 1988 ontving Annie M.G. Schmidt deze prestigieuze prijs.

Velthuijs werd geprezen om zijn krachtige en consistente oeuvre, waarvan 'Kikker' de grote held is. "Hij maakt kinderen uit de hele wereld blij. Al meer dan veertig jaar", prees de jury van de Andersen Prijs hem. Zijn boeken noemde de jury "kleine juweeltjes".

De grafisch ontwerper had op een gegeven moment genoeg van het reclamevak. Hij wilde wel blijven tekenen en deed dat steeds meer voor kinderen. Dat hij dat kon, verklaarde hij als "de vrucht van een lang leven. Het wordt allemaal opgeslagen. Daar heb je geen idee van." Kikker was zijn alter ego, reageerde zijn uitgever Leopold. "Een even sympathieke als naïeve optimist." "Is het leven niet prachtig", luidde zijn motto. Hij schreef en tekende dertien boeken over Kikker.

In Nederlandse huiskamers, crèches, peuterspeelzalen, scholen en bibliotheken liggen ruim 750.000 boeken van zijn hand.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief