Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rechtbank beveelt psychisch onderzoek Mohammed B.

26 jan 05

De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag besloten dat Mohammed B. die wordt verdacht van de moord op Theo van Gogh, psychisch moet worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC). Het PBC is de observatiekliniek van justitie.

De rechters willen dat B. zo snel mogelijk naar het PBC gaat. Zij vinden dit noodzakelijk gezien het extreem gewelddadige karakter van de moord op Van Gogh en de koelbloedige wijze van de uitvoering van dit misdrijf. Een eventueel terroristisch motief sluit een stoornis niet uit, concludeert de rechtbank. Op een andere manier is er volgens de rechters niet achter te komen of B. een stoornis heeft of niet.

Officier van justitie F. van Straelen had woensdag eerder op de dag de opname van B. in het PBC al gevorderd. Volgens de aanklager is zo'n observatie "onontkoombaar", omdat het Openbaar Ministerie (OM) meer te weten wil komen over de persoon van B. en zijn motieven. Tot nu toe heeft B. zich in het onderzoek namelijk alleen nog maar beroepen op zijn zwijgrecht.

De advocaat van B., P. Plasman, benadrukte woensdag nog eens voor de rechtbank dat zijn cliënt niet naar het PBC wil. Volgens de raadsman moet B. volgens eigen zeggen volledig verantwoordelijk worden gehouden voor de moord op Theo van Gogh. Hij wil niets weten van verminderde toerekeningsvatbaarheid. Plasman stelt dat deze opmerkingen van zijn cliënt kunnen worden gezien als een bekentenis van Mohammed B.

De pro forma-zitting van woensdag is inmiddels afgelopen. De zaak wordt voor maximaal drie maanden aangehouden, omdat het onderzoek nog niet klaar is.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief